מהי מיגרנה? |
מיגרנה נוצרת כתוצאה מהתרחבות כלי דם במוח באיזור הגולגולת והפרעות בזרימת דם. התאוריות החדשות הקשורות לכאב הראש ולצורתו החריפה יותר המיגרנה, מדברות על קשר גנטי תורשתי בסיכוי של למעלה מ- 50% להעברת המחלה לדור הבא.3 |
חלק גדול מהגורמים אשר משחררים את המיגרנה החוצה אינם בשליטתנו ובינהם נמנה את שינויי מזג האויר, אורות חזקים,מחזור חודשי, ריחות חזקים. לעומת זאת, גורם המזון הידוע כמשחרר את המיגרנה החוצה, ניתן לשליטה על ידינו ובכך ניתן להפחית את תדירות ההתקפות למינימום סביר. |
מזונות שאינם מומלצים |
להלן קבוצות מזון אשר גורמים לתגובה שלילית בגופינו ומשחררים תהליך אשר ייגמר בהתקפת מיגרנה.3 |
קפאין: קפה, תה, משקה תה, קולה |
שוקולד |
גבינות: למעט גבינות קרם, וגבינת
קוטג |
יוגורט וקצפת חמוצה |
אגוזים שקדים וממרח בוטנים |
בשר מעובד ומשומר כולל נקניקיות, רטבים, נקניקים לסוגיהם השונים |
משקאות אלכוהוליים ובעיקר יין אדום, שמפניה, ומשקאות כבדים מבחינת הארומה שלהם.3 |
מונו-סודים-גלוטמת: חומר משמר |
פרי הדר: תפוזים, אשכוליות, לימון וכו' וכן אננס, וכל מיצהם |
פירות שונים כגון: בננות, צימוקים, תאנים בקופסא, אבוקדו, שזיפים אדומים.3 |
ירקות מסויימים: אפונה וקטניות שונות כולל סויה ומוצריו, בצל, כרוב כבוש, אבוקדו.3 |
לחמים המכילים שמרים |
רוב המחקרים האחרונים, מראים כי קיימת תלות שבין 25% - 75 בין מזון לאלרגיה דהיינו כי עד 75% מהתקפות האלרגיה נובעות מרגישות למזון מסויים. מחקרים אחרים הראו כי אצל 85% מסובלי המיגרנה אשר סילקו מתפריטם מזון מעודד מיגרנה, חל שיפור מדהים בתדירות ועוצמת התקפי המיגרנה.3 |
להלן מידע נוסף לגבי מזונות אלרגניים משחררי מיגרנה |
חלבונים בעלי קשר אמינו: מוצרי מזון המכילים תרכובות אמינו ידועים כמשחררי מיגרנה מובהקים, בעיקר אלו המכילים חלבון הנקרא
טיירמיין, חומר זה נמצא בעיקר ביין אדום ובמשקאות אלכוהוליים שהוזכרו קודם, מוצרי חלב, גבינות עתיקות ומושבחות, יוגורט, שמנת חמוצה, דג הרינד, בשר מעובד, לחמים עתירי שמרים, עוגות טריות, פירות כגון תאנים, תמרים, צימוקים , ואגוזים, גבינות למעט
קוטג' וגבינות קרם. בנוסף נמצא ה-טריימיין גם בתוך בשר מובד, נקניק, נקניקיות.
לבשר טחון מוסיפים סודיום ניטראט אשר שומר על צבע בשר אדום וטרי. חומר זה שייך לקבוצת האמינו אוראה.
מונו סודיום גלוטמת מוסף למזון על מנת לשפר טעמו. אולם זהו חומר אלרגני חזק המשחרר מיגרנה בקלות רבה. |
קפאין: קפאין נחשב לגורם הדומיננטי היותר בשחרור מיגרנה וכאבי ראש. גמילה מקפאין כרוכה אומנם באי נוחות ובתופעות לוואי של קשיי הסתגלות למצב החדש. בין היתר אפשר לצפות להופעת כאבי ראש, כאבי שרירים וקשיון שרירים, עייפות, דיכאון זמני וקל, בחילות והקאות.3 לכן, צרכני קפה כבדים חייבים להפחית שתיית קפה בהדרגה. כאב הראש הנגרם כתוצאה מהגמילה, מופיע כבר לאחר 12-24 שעות לאחר הפסקת קבלת הקפאין. קורה לפעמים כי אנשים קמים בבוקר עם כאבי ראש חזקים, דבר הנובע מאפקט מדומה של גמילה מקפאין היות ובמשך הלילה לא קבלו קפאין. |
גלידות ופרוזן יוגורט: מזון זה יכול לגרום לכאב ראש אופייני וקצר בבוקר עכב חשיפת קצות עצבים העוברים קרוב לקור של הגלידה. |
מיגרנה אצל ילדים |
במחקר מקיף שנערך בלונדון על קבוצת ילדים סובלי מיגרנות, הוברר כי 90% מהילדים הבריאו מכאבי המיגרנות לאחר שאותר סוג המזון שגרם להם לתגובה אלרגיה אשר שחררה את כאבי המיגרנה.באותו ניסיון אותרו כ- 53 סוגי מזון שונים שגרמו למיגרנות אצל ילדים. להלן פרוט החשובים שבהם: |
חלב פרה אחראי ל 30% ממקרי המיגרנה |
ביצים אחראי ל 27% ממקרי המיגרנה |
שוקולד אחראי ל 25% ממקרי
המיגרנה |
תפוזים אחראי ל 24% ממקרי
המיגרנה |
חיטה אחראי ל 24% ממקרי המיגרנה |
גבינה אחראי ל 15% ממקרי
המיגרנה |
עגבניות אחראי ל 15% ממקרי המיגרנה |
באחוזים יותר נמוכים היו: בשר בקר, עמילן, סויה, תה, שיבולת
שועל, בוטנים, פטל, מלונים וגזר. |
באותו מחקר גילו כי סוגי המזון אשר גרמו לתגובה ( הופעת המיגרנה
), לא היו סוגי מזון נדירים אלא כאלה שהם שכיחים והילדים " מתים עליהם " וכי
המיגרנה הופיעה בין 5 דקות ועד לשבוע, לאחר אכילת המזון האלרגני. |
גלולות ואסטרוגן: שני מרכיבים אלו ידועים כמשחררי מיגרנה. |
מיגרנה ורמת סוכר נמוכה בדם: קרוב ל- 90% מסובלי המיגרנה הינם
בעלי רמת סוכר נמוכה בדם. |
נחושת וכאבים: במחקר שנערך
בארה"ב הוברר כי אנשים עם עם רמת נחושת נמוכה בדם סובלים סובלים מכאבים וכאשר הם
קבלו השלמות נחושת, רמת הכאבים פחתה. |
פתרונות |
שימוש בג'ינג'ר נגד מיגרנה: במחקר שנערך בדנמרק הוברר כי הג'ינג'ר עוצר בגוף
ייצור של חומרים המקראים פרוסטגלנדינים ( תכונה זהה לאספירין ) ולכן הוא מונע כאבים
ודלקות. |
מינון של 500-600 מ"ג ג'ינג'ר בהתחלת התקפת המיגרנה יכול לעצור
את התפתחות התקפת המיגרנה כבר לאחר מספר שעות.3 |
מינון מונע של 500 מ"ג גינגר 3-4 פעמים ליום יכול לעצור או
להפחית את מספר התקפות המיגרנה. |
שמן דגים נגד מיגרנה: במחקר שנערך באוניברסיטת סינסינטי בארה"ב, הוברר כי אכילה
יומיומית של דגים עתירי שומן כגון סלמון, מקרל, סרדינים וטונה ובנוסף בליעה של מספר
כדורי שמן דגים ליום, תפחית את מספר התקפי המיגרנה לפחות לחצי וזאת כבר לאחר
כשבועיים. באותו המחקר גילו כי בהרבה מקרים יש לסובלים ממגרנה " דם סמיך " הנוטה
להתקרש בקלות, וכמו כן ש" אומגה 3 " - הרכיב הפעיל בשמן דגים גורם "לדילול הדם"
ולהקטנת סמיכותו וזאת בנוסף לשום שפועל באותה הצורה. |
בהכנת הכתבה סייע ד"ר
(N.D)
משה פרימן, "מרפאת אלטרנטיבה" המתמחה בטיפול ובמניעת
מיגרנה. |
|