קטגוריה: גוף ונפש

מחלה כהזדמנות לשינוי

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, גלית בר-יוסף
רבים מאתנו רואים במחלות מצבים בהם הגוף שלנו נמצא במצוקה ודורש ריפוי, אך האם אכן זה כך? במאמר זה אני עומדת להציג בפניכם גישה שונה.

רבים מאתנו רואים במחלות מצבים בהם הגוף שלנו נמצא במצוקה ודורש ריפוי, אך האם אכן זה כך? הדרך המוכרת והמקובלת הינה ללכת לרופא, שייתן לנו תרופה, שתעזור לנו לרפא את המחלה או לפחות לאבחן את מקורה. אולם השאלה האם בכך באמת פתרנו את מה שעמד בפנינו? הדרך המודרנית לטיפול במחלות, מטפלת בסימפטומים הפיזיים אשר נראים כלפי חוץ. במאמר זה אני עומדת להציג בפניכם גישה שונה אשר מאפשרת להתייחס לנושא בצורה השלמה ולהגיע אל הנקודה שתוביל לריפוי המלא והאמיתי.

הגישה שאני עובדת לפיה טוענת, שלכל תא בגוף האנושי יש זיכרון רגשי. זיכרון זה משפיע עלינו, גם שנים אחרי שהאירוע התרחש בחיינו. למעשה, מאחורי כל בעיה פיזית קיים מקור רגשי הרוצה התייחסות וריפוי. כשאנו נותנים את המענה התודעתי ומרפאים את פצעי העבר, סימפטום זה מאבד מנחיצותו ואנו יכולים להגיע לריפוי מלא. הדבר נכון עבור מחלות, כאבים ופציעות קלות יחסית, כגון: כאבי גרון, גב, דלקות למיניהן ועוד ובנוסף גם למחלות כרוניות יותר, כמו: סכרת, סרטן, לחץ דם, מחלות אוטואימוניות וכדומה.


לרוב ממחל המטפלת בבעיה הפיזית בלבד, אינה נותנת מענה למקור והשורש הרגשיים והנפשיים הטמונים מתחת לסימפטום. ייתכן כי התרופות והטיפול אכן "ירפאו" את הסימפטומים אולם לרוב המחלה חוזרת שוב או תתפרץ במקומות אחרים או בצורות שונות לאחר תקופה, משום שהטיפול הקונבנציונאלי לא מצליח לחדור ולהגיע אל מוקד הבעיה. 

בפועל בכל אחד מאתנו קיים מנגנון פנימי הרוצה להביא אותנו לרמות התפתחות גבוהות יותר. בעזרת מנגנון זה אנו למדים שיעורי חיים ומצליחים לשחרר דפוסים וקיבעונות אשר מגבילים את חיינו.

מחלות רבות למעשה באות "ללמד" אותנו נושאים שונים בחיינו ולרוב כשאנו לא מבינים את המשמעות של הלמידה החולי מופיע שוב. למשל: כשיש לנו קושי לבטא עצמנו או שאנו נמנעים מלומר נושא אשר חשוב לנו, לעיתים יתפתח כאב גרון; כשאנו פועלים בחיים מתוך נוקשות ומקובעות ועוצרים את עצמנו מלנוע קדימה, יכולה להתפתח מחלת פרקים; כשאנו חיים את חיינו מתוך שגרה שוחקת ושוכחים ליהנות מהחיים יכולה להתפתח סכרת אשר מחפשת את המתיקות שבחיים ועוד הדוגמאות רבות. יש תורות שלמות שמדברות על משמעות המחלות והכאבים מהמקום של מודעות. אחד הספרים הידועים בנושא הינו "אתה יכול לרפא את חייך" של לואיז ל' היי, אשר נותן פירוט לכל מחלה ובעיה מהמקור המודעותי. 

אך חוסר ההתמודדות הם לא הכתובת היחידה לחולי. גורם משמעותי נוסף למקור המחלות, הוא אירוע כלשהו מעברינו הרחוק. אירוע זה יכול להיות כל דבר אשר למעשה יצר סוג של טראומה או זעזוע רגשי בנו, ייתכן אפילו בגיל צעיר ביותר, ואותו האירוע ממשיך לחיות בתוכנו. גם אם אנו לכאורה לא עוסקים בו ולא חושבים עליו, כל עוד האירוע קיים בזיכרון התאי שלנו ולא נתנו לו התייחסות וריפוי, הוא ממשיך להשפיע עלינו וכל דבר הכי קטן, אשר באופן כלשהו מזכיר לנו את אותו האירוע, יכול לעורר את הזיכרון והאוטומט שלנו מאותו המקרה יתעורר ויפעיל אותנו.


לשם המחשה, אתן לכם דוגמא של מטופלת אשר סבלה מחרדות קשות מול קהל. במקצועה היא נדרשה לדבר ולהדריך ציבור גדול על בסיס קבוע ובכל פעם שהייתה צריכה לדבר, הייתה נתקפת זיעה קרה, רעידות בכל הגוף וחוסר תפקוד. היא הייתה מטופלת 10 שנים אצל פסיכולוגית ואפילו לקחה שנים תרופות נגד חרדות, אבל דבר לא עזר והתופעה רק הלכה והחמירה. לאחר כשני טיפולים בלבד, הצלחנו להגיע לזיכרון מכיתה ז' שבו החבר הכי טוב שלה הנהיג חרם נגדה. מנערה מקובלת בכיתה, בעלת בטחון עצמי גבוהה וחברים רבים, היא מצאה את עצמה לבד ולמעשה לאורך כל שנות ההתבגרות שלה היא הייתה מבודדת. טראומה זו נחקקה עמוק בתוך התודעה שלה ולמעשה התפרצה בגיל מבוגר יותר בצורה של התקפי חרדה. לאחר תהליך ריפוי עמוק בו הצליחה לקבל פרספקטיבה חדשה על האירוע וליצור תהליך של סליחה מול הנוגעים בדבר, החלו הסימפטומים להיעלם והיא מצאה את עצמה מלאת בטחון והכרה עצמית והצליחה באופן מלא לשאת את דבריה בכל פעם שהצטרכה.

דוגמא זו היא אחת מני רבות אשר ממחישה עד כמה אירועים טראומטיים בעברינו הרחוק משפיעים באופן ישיר על בריאותינו הפיזית והנפשית. כיום כאשר אנו יודעים את הקשר העמוק בין הגוף והנפש, זה אך הגיוני שבנוסף לטיפול הקונבנציונלי לגוף שאנו מורגלים אליו, נוסיף את המענה המעמיק יותר לגוף הרגשי נפשי, אשר מאפשר מתן ריפוי מלא לזיכרונות אלו ולמידה מודעת תוך הסתכלות על החיים מנקודת מבט בריאה יותר. בצורה זו ניתן לרפא את המקור והשורש של אותן המחלות ולהביא אותנו לחיות חיים בריאים, מאושרים ושלווים יותר.


הנהלת האתר

מאמרים אחרונים

נימי יצחקי – טיפולים רגשיים CBT יעוץ זוגי ופסיכותרפיה בתל אביב

במסגרת מדור המומלצים של אלטרנטיבלי אנחנו שמחים להכיר לכם את נימי יצחקי - פסיכותרפיסטית מוסמכת… קרא עוד

אוגוסט 20, 2026

חוה בן יהודה – טיפול רגשי לפחדים ולחרדות בשיטת EMR בקריות ובחיפה

במסגרת מדור המומלצים של אלטרנטיבלי אנחנו שמחים להכיר לכם את חוה בן יהודה - מטפלת… קרא עוד

אוגוסט 11, 2026

נעמי לאלזר – לעוף רחוק – טיפול בקשיי קשב וריכוז בשיטת אירלן בבאר שבע

במסגרת מדור המומלצים של אלטרנטיבלי אנחנו שמחים להכיר לכם את נעמי לאלזר – מייסדת מרכז… קרא עוד

אוגוסט 10, 2026

אורה זהר גולדמן – תקשור וליווי רוחני בקרית טבעון

במסגרת מדור המומלצים של אלטרנטיבלי אנו שמחים להכיר לכם את אורה זהר גולדמן, מתקשרת ומלווה… קרא עוד

אוגוסט 2, 2026

איך להציג את הסיפור האישי בפרופיל המקצועי שלך כמטפל כך שיחבר אליך לקוחות חדשים

בואו נלמד איך להציג ולשתף את הסיפור האישי שלנו בתוך הפרופיל המקצועי בצורה מעוררת השראה… קרא עוד

אוגוסט 2, 2026

צרכנות נבונה מתחילה בשאלה אחת פשוטה לפני כל קנייה

אנחנו חיים בעולם שמעודד אותנו לקנות מהר. כפתור אחד, והחבילה בדרך. הנוחות הזו נהדרת, אבל… קרא עוד

יולי 28, 2026