זרעים של מסטיק – Pistacia lentiscus

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, מירה כהן שטרקמן (N.D.)
אלת המסטיק גדלה בארץ מהצפון ועד צפון הנגב ופורחת בחודשים אפריל – מאי, אוגוסט ספטמבר. מהזרעים ניתן להכין שמן למאכל, לסבונים ולתאורה.

בכל פעם אני נהנית מחדש להאזין לשיר "זרעים של מסטיק" שכתבה לאה נאור והלחין נחום הימן. לא כל כך האמנתי שאכן אקבל מסטיקים מהעץ, אבל אלת המסטיק אכן מייצרת ממתקים. שמה הבוטני: Pistacia lentiscus. זהו שיח ירוק עד, צפוף ורחב מאד, קוטרו 1.5-4 מ' וגובהו כ 3-5 מ'. קליפת הגזע הפצועה מגירה שרף בעל ניחוח נעים וטעם מתקתק המשמש למזון, תעשייה וריפוי.

כבר בימי קדם נהגו להכין מהשרף חומר מתקתק ללעיסה וגומי לעיסה. השיח הרחב נותן הרגשה של עץ איתן וישיבה בצילו מקנה רגיעה ושלווה. כעת, בימות הקיץ החמים ניתן לשהות בצילה של אלת המסטיק ולהנות מההרגשה הצוננת שהיא מקנה. התחברות שקטה לגזע העץ ולאדמה יכולה לשחרר סטרס אצור ולהעצים מאד.

לשיח שני מינים: זכרי ונקבי ולצורך קבלת הפירות האדומים או זרעים יש צורך לגדל שני שיחים לפחות. אלת המסטיק גדלה בארץ מהצפון ועד צפון הנגב הפורחת בחודשים אפריל – מאי ואוגוסט ספטמבר. איסוף נוזל השרף נעשה ממש בימים אלו: מהלך הקיץ ועד תחילת הסתיו. 


 ניתן להשתמש בשרף להמתקת רפרפות ועוגות. ביוון נהגו לגוון את טעמו של הליקר באמצעות נוזל השרף.

רפרפת/גלידה להגברת החיוניות ולהמרצה:
1/2 כוס אבקת חרובים
1 כוס מיץ תפוחים 
1/4 כוס גרגרי לציטין
2 כפות שרף אלת המסטיק
1 כפית קינמון טחון

לערבב את כל המוצרים במעבד מזון עד לקבלת מרקם אחיד. להעביר לצלוחיות הגשה ולקרר במקרר. בקרור התערובת תאכל כרפרפת ובהקפאה תתאים להגשה כגלידה. אפשר לפזר מעל אגוזי מלך קצוצים וצימוקים.

הוספת הלציטין לרפרפת תגביר את ההשפעה המרגיעה ואף תתרום להורדת כולסטרול

מהזרעים ניתן להכין שמן למאכל, לסבונים ולתאורה. ובתעשייה משתמשים בשרף להכנת לכות, דבקים, משחות שיניים ועוד.

המרכיבים העיקריים בנוזל השרף הינם הפלבנואידים, טריטרפנים וטנינים.

הפלבנואידים הם סוג של פיטוכימיקלים המצויים בפירות וירקות. נוגדי חימצון עוצמתיים שהשפעתם חזקה מנטילת ויטמינים כתוסף. הפלבנואידים מצעירים ומשפרים חיוניות, ובנוסף הינם אנטיביוטיים, אנטי ויראליים, משפרים יכולת הגוף להתמודד עם דלקות, הם נוגדי אלרגיה, נוגדי סרטן, משפרים ספיגה של ויטמין C  ומחזקים דפנות כלי דם. 
טריטרפנים בעלי טעם מר ויכולים לשפר מצבי שיעול וגזים במעיים.

עלי השיח מכילים 19% טאנין שיש לו פעילות מכווצת. בזכות תכונותיהם הפיסיולוגיות הן עוצרי שלשול, עוצרי דימומים, נוגדי דלקת, מעכבים חימצון עצמי של ויטמין C  . 


טיפול בפצעים, כוויות וחבורות:
להרתיח חופן מעלי השיח בחצי ליטר מים- למשך 20 דקות בסיר קטן מכוסה.
לצנן היטב. להניח רטיות על המקום הפגוע.

ניתן לשתות את המרתח הנ"ל כדי להשפיע על הורדת יתר לחץ דם.  

בימים חמים אלו אלה המסטיק נותנת לנו מזון, מרפא והנאה ומומלץ מאד לצאת לטבע ולהנות ממה שיש.    
   
ליצירת קשר ופרטים נוספים על מירה כהן שטרקמן נטורופתית N.D ,R.Na


מחפש מטפל / מטפלת? לחץ לרשימת מטפלים באזור שלך

הנהלת האתר

מאמרים אחרונים

לשתות בריא – כל מה שצריך לדעת

המים הם מרכיב חיוני והכרחי לתפקוד מערכות הגוף, מאחר שגוף האדם מורכב מכ-2/3 נוזלים. יש…

נובמבר 13, 2024