מאת: פורטל אלטרנטיבלי, ורדית גולד מוזס
בעיות בזוגיות? רגע לפני ששוברים את הכלים אנחנו מזמינים אתכם "ללמוד לריב" כאשר התוצאה עשויה להיות שהזוגיות שלכם תתחזק ואולי אף תינצל!
מריבה בסגנון"כאסח"
פעולה בה מביעים כעסים על בן הזוג ,קשור למערכת היחסים. משהו שבן הזוג עשה או לא עשה אמר או לא אמר. כעס נקודתי שנגרם בגלל אירוע חד פעמי ספציפי.
דוגמה: קבענו ללכת לסרט ובן זוגי הגיע באיחור. כתוצאה מכך לא הלכנו לסרט.
תהליך:
בקשת רשות: הייתי רוצה ל"התכסח" אתה מוכן להקשיב לי?
תגובה: בן הזוג אומר "כן" או "לא עכשיו, בוא נעשה זאת אח"כ".
ברגע שהגיע הזמן המתאים, הוצא את כעסך החוצה עד לסיום ה"כאסח". הוצא..הוצא..שחרר..שחרר.. בזמן שאתה מתפרק, האחר יושב או עומד במרחק מה, מקשיב בנינוחות ובתשומת לב מירבית מבלי להתערב או להפריע.
לאחר שסיימת, האחר אומר: "תודה על כך שאמרת לי מה מכעיס אותך".(ברגע זה על האחר להיות מרוצה מכך ששיתפת אותו ברגשותיך, ואין כל צורך שיסביר שום דבר או שיענה חזרה). אחר"כ אתה אומר: "תודה על כך שהקשבת לי."
אחרי ה"כאסח" ישנם כמה דברים שאתה ובן הזוג שלך יכולים לעשות. לפעמים ה"כאסח" עצמו מבהיר דברים וכעבור כמה שניות של פיוס אתם יכולים לעבור לדבר אחר. או שאחד מכם ירגיש צורך ללבן את העניין שעלה ב"כאסח" ואולי בן הזוג שלך ירצה גם הוא לעשות "כאסח"…ואז אתה תצטרך להקשיב בסבלנות.
הדבר החשוב בלמוד טכניקות" הר-הגעש" וה"כאסח" הוא בכך שהם מאפשרים לכם לשחרר את כעסכם באופן ישיר, כל עוד יש הסכמה לכך מהצד האחר, וכל עוד הזמן מוקצב ומוגבל. לא תמיד תוכלו לומר למישהו "אני רוצה לעשות "הר-געש" או אני רוצה "להתכאסח". אך תוכלו לפעול עפ"י כל הצעדים של "הר-געש" או "כאסח", כדי לשפר את הרגשתכם והרגשת האחר כאשר אתם מרגישים כעס.
זיכרו:
טקסי הכעס הם תמיד:
• ברשות
• מוגבלים בזמן
• כוללים הבעת הערכה בסיומם
מריבה הוגנת לשם שינוי
מריבה הוגנת לשם שינוי היא תוכנית לפתרון בעיות בת 8 שלבים. בתוכנית זו ניתן להשיג נזק מינימלי והיא מסייעת לקידום מערכת יחסים ש"נתקעה". התוכנית מאפשרת לך לנסח את הדברים שבאמת מטרידים אותך ומכעיסים אותך ביתר בהירות. היא מאפשרת לך לתכנן את הדברים לפני שתאמר אותם כדי שלא תשלוף ותשמיע דברים שאינך מעוניין לומר וכן מאפשרת לאחר הזדמנות להבין אותך טוב יותר. התוכנית מאפשרת לך ולאחר לעבוד על שינוי חיובי- פתרון לטענה או תלונה.
1. הזמנה למריבה הוגנת. " האם אתה מוכן להשתתף איתי במריבה הוגנת? "(התשובה יכולה להיות כן,דחיית המועד או לא)
2. הצג את ה"בעיה" לדוגמא: כשעשית……הרגשתי….והייתי מעדיפה שתעשה…..(הבהר איך התנהגות זו פוגעת או מכעיסה אותך) הבקשה לשינוי צריכה להיות ברורה וענינית.
3. אל תעלו נושאים שונים אלא נושאים עכשויים ורק נושא אחד לדיון.
4. בקש מבן זוגך לחזור על הבעיה כדי שתהיה בטוח כי הוא הבין למה התכוונת. (מיקוד הבעיה).
5. כל אחד מהצדדים מציע פתרונות. יש לרשום את הפתרונות על דף. לא מבקרים ולא מעריכים את מה שנכתב. חייבים להיות מספר פתרונות
6. שוקלים כל פתרון ומעריכים אותו יחד.
7. מחליטים איזה מהפתרון הוא הטוב ביותר נכון להיום.
8. מחליטים איך יבוצע הפתרון.
בהצלחה
המים הם מרכיב חיוני והכרחי לתפקוד מערכות הגוף, מאחר שגוף האדם מורכב מכ-2/3 נוזלים. יש…