מאת: פורטל אלטרנטיבלי, ד"ר אבי שני
תתחילו להכניס נוגדי חמצון למזון שלכם – זה פשוט וזה בריא
לפני שנפרט על מזונות עם נוגדי חמצון חזקים בואו נבין מהם נוגדי חמצון ורדיקלים חופשיים.
סביר להניח שכבר נתקלתם במושגים כגון: אנטי אוקסידנטים, רדיקלים חופשיים, ואף הבנתם כי אינם באים להצביע על איכות בריאותכם. הרדיקלים החופשיים כבר ידועים היום על חלקם בגרימת מחלות והזדקנות. הרבה חוקרים ורופאים בכירים מדברים פה אחד על אותם רדיקלים חופשיים כיוצרי מחלות. הטיפול בנזקי החמצון והדרכים למניעתם הם בהחלט התחומים המדוברים ביותר בתחום התזונה הרפואית כיום. הצלחה בהפחתת נזקיהם כלומר ההצלחה לטפל בבסיס הבריאות של האדם ומניעת כמעט כל מחלה. עם כל זאת, נראה שישנה עוד דרך לעבור עד שהממסד הרפואי יסבסד את כל אותם פורמולות נוגדות חימצון. במאמר זה, נאיר מעט לגבי נזקי האוקסידציה, וננסה להקטין את ההוצאות ברכישת תוספי תזונה וזאת על ידי תזונה פונקציונאלית.
מיהם הרדיקליים החופשיים "גורמי הנזק" ?
הדוגמא הטובה ביותר להסבר על התופעה הזאת המתרחשת יום יום שעה שעה בגופנו, תהיה לקוחה מעולם הבניין, משאית פרקה מוטות ברזל בניין ע"י אזור המיועד לבניית בניין חדש (ברזל נדרש גם בבניין לחיזוק יסודות המבנה), ולמחרת ירד גשם, המים שפגשו את הברזל בעודו נמצא באזור בו חמצן מצוי לרוב, גורמים לברזל להעלות חלודה, לרוב יראה היטב כשתזרח השמש. כך גם בגופנו המכיל מינרלים מבוססי מתכת, כניסת חמצן בכל שאיפה ושאיפה, תפגיש את החמצן עם היסודות המתכתיים בתהליכי העבודה של התאים ונוצרת לה תופעת החימצון הגורמת להשתחררותם של אותם רדיקלים חופשיים.
הסבר נוסף ופשוט וקליל על רדיקליים חופשיים, שמדבר על רדיקליים חופשיים כעל מולקולות או אטומים עם אלקטרונים לא זוגיים – והרי ידוע שאלקטרונים עושים הכל כדי למצוא בני זוג. הם "גונבים " אלקטרונים השייכים למולקולות אחרות ותוך כדי כל מחוללים תגובות כימיות. בחלק מהמקרים, התגובות הכימיות משבשות את התהליכים הכימיים התקינים בתא, ועלולות להרוג את התא בטרם עת. זאת אחת הסיבות שרדיקליים חופשיים נחשבים לאחד מגורמי ההזדקנות העיקריים. חשוב לחזור ולציין כי תהליך זה הינו תהליך טבעי אשר קורה כל זמן שמתרחשת נשימה תקינה.
הבעייתיות היא שבאורח החיים בה חי אדם מערבי ממוצע בימנו ישנה חשיפה בלתי נמנעת, לחומרים שונים מהתזונה, מהאוויר, מקרינה, מתרופות ועוד. חומרים רעלנים אלה מייצרים ריאקציה עם חמצן שתורמת ישירות למצב של "השתוללות רדיקלית", תרתי משמע, שאינה טבעית כלל ואף זרה מסוכנת ואלימה לתאי הגוף. מחקרים רפואיים רבים מצביעים על קשר בין תהליכי חימצון לבין התפתחות מחלות והרס של ה- DNA, חלבונים ושומנים בעלי תפקידי מפתח (כולסטרול).
ומיהם נוגדי החימצון "פותרי הבעיות" ?
מכיוון שתהליך החימצון הינו תהליך טבעי וחיוני לחיים, ניתן להסיק כי הגוף מכיר אותו ויודע לבקר אותו. ואכן ביכולתו של הגוף ליצור נוגדי חימצון בזכות פעילות אנזימטית משוכללת בכבד, לדוגמא : גלוטטיון פרא אוקסידאז, קו אנזים קיו 10,חומצה אלפא ליפואית ועוד. אך נוגדי חימצון אנדוגניים אלה אינם מספיקים לבלום את כל הריאקציות הכימיות החימצוניות,ובטח שלא עם רמות החשיפה העכשוויות לגורמים מזהמים, לכן יש לצרוך אותם מהתזונה, והרבה ..
גם עולם הצומח האנטיליגנטי, פיתח יכולות הישרדות והגנה (חומרים נוגדי חימצון ששומרים על הצמח /פרי) שבני האדם נהנים מהן וצריכים אותן. כמובן, אלה הם הוויטמינים, הפיגמנטים ופיטוכימיקלים רבים נוספים.
– דוגמאות לויטמינים נוגדי חימצון: C,E,A.
– דוגמאות לפיטוכימיקלים נוגדי חימצון: פלבנואידים, קרטנואידים, פוליפנולים, פוליפלבנואידים, ועוד – כאמור כל צמח ו"מורכבות האישיות " שלו !
כיצד ניתן להגביר את צריכת נוגדי החימצון שישמרו את עורנו רענן ואת תאי גופינו מבשרי ברכה? ואפילו בדרך נמשיך ליהנות מההנאות הקטנות של החיים מבלי לאבד את ממונינו?
לפניכם רשימה של מספר מאכלים זמינים ביותר, וטעימים לכשעצמם,חלקם אף מעוררי ליבידו. אלה נמנים ברשימת מזונות על, דהיינו, אכילתם יכולה להיות שוות ערך לכמוסה.
• שוקולד מריר אורגני – 85% פולי קקאו – שתי טבליות כן, בהחלט – זה גם טעים וגם עשיר מאוד בנוגדי חימצון מסוג פוליפנולים, שנחשבים לחזקים ביותר בטבע (לצרוך במתינות כמובן כי הוא מכיל גם שומנים וקלוריות ..)
• נבט חיטה – תכולת וויטמין E מרשימה וכן שומנים טובים, וויטמיני B, חלבונים ואנזימים – (לא כדאי לחמם!)
• כורכום – פשוט הרבו באכילתו, בכל הזדמנות, במיוחד אם חלילה חליתם או נפצעתם . הוא עשיר בתרכובות פלבנואידיות ופנוליות וכן בקרטנואידים שבזכותן הוא מלך התבלינים מחולל הפלאים משכבר הימים.
• נבטים ונבטוטים – תכולת קלוריות נמוכה. תהליך ההנבטה מעשיר את הזרע פי כמה וכמה באנזימים, וויטמינים, נוגדי חימצון וחמצות אמינו.
• יין אדום- "אפקט הפרדוקס הצרפתי" ליין האדום העשיר בפלבונואידים שמקורם בקליפת הענב, תכונות מעכבות חמצון בבני אדם.- ככל שהיין ישן יותר כך תגדל תכולת נוגדי החימצון ותתעצם, יין אדום עשיר פפיקנוגנול שנמכר כנוגד חימצון ששומר על בריאות העור. המתכון – כוס אחת ליום. כמו כן יין אדום מכיל בקליפתו רזרבטרול הידוע בעוצמתו כנוגד חימצון המשמש באירופה כמוצר מטפל.
• ממרח מיסו – תהליך התסיסה של פולי הסויה מייצר מולוקולות נוגדות חימצון גדולות ובעלות טווח פעולה רחב. טעים מאוד כממרח על פרוסת לחם עם אבוקדו !
• תותים ופירות גרגריים סגולים – כנראה שלא במקרה עיננו נמשכות לצבעים עזים . אותם פיגמנטים שנותנים לפירות את הצבע הצבע המרגש של הפירות הוא נוגד החמצון החזק ביותר בטבע – פי שלוש מוויטמינים אחרים – אוכמניות ותותים עשירים בקרטנואידים ופיטוכימיקלים.
• תה ירוק –cammelia sinesis עשיר בפיטוכימיקלים רבי עוצמה מסוגים שונים – קוורציטין,פלבנואידים, פיקנוגנול – סגולותיו הרפואיות של התה הירוק נודעו כבר במהלך המאה הראשונה לספירה. הוא נחשב למשתן, ממריץ, נוגד רעלים וממריץ עיכול – תכונות שהוכחו במהלך המאה האחרונה גם באמצעות מחקר מדעי. המחקר חשף גם את תכונותיו נוגדות החמצון, נוגדות הסרטן ונוגדות הזיהום המגוונות של הצמח.
• צריכת עלים ירוקים – טריים – תרד, חסה, סלרי – מכילים חומצה פולית ופיטוכימיקלים רבי עוצמה בכמויות גדולות – לא להסתפק כתבלין, אלא כמרכיב עיקרי בסלט .
• בצל ושום – מכילים נוגדי חימצון שונים ואת מינרל הגופרית, שבמסלולים מטבוליים שונים יהפוך לחומר מטהר מתכות כבדות.
• פשוט הרבו בצריכת ירקות ופירות (באורגניים יש יותר נוגדי חימצון ופחות טוקסינים, משום שהצמח לא צריך להתמודד עם טוקסיקה שמגיעה מהדברה וריסוס), אמצו הרגל של סלט עלים ירוק אחד ליום,שתו יין אדום מדי פעם ביחד עם שתיים עד שלוש קוביות של שוקולד מריר משובח.
ולכל אלה שקשה להם להכין ולערבב מוצרי המזון על מנת להגיע לצריכה הנדרשת להשיג את דיכוי הרדיקלים החופשיים, אנו נציע לשלב שני תוספי תזונה. במידת הצורך יש וודאי מקום לנטילת תוספים (מהי מידת הצורך ?? לקבוע עם הנטורופת שלכם).
ולסיום, הישארו רגועים ונינוחים. גם למתח השפעה משמעותית על יצירת רדיקליים חופשיים בגוף.
ליצירת קשר ופרטים מלאים על אבי שני
המים הם מרכיב חיוני והכרחי לתפקוד מערכות הגוף, מאחר שגוף האדם מורכב מכ-2/3 נוזלים. יש…