טיפול טבעי בהתקפי פחד וחרדה

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, הלל לרנר
חרדה היא תוצאה של גירוי יתר של המוח והיא יכולה להתפתח בהדרגה כתוצאה ממצבי מתח ודאגות מתמשכים, או מטראומה בודדת.

להתקפי חרדה, או "התקפי פניקה" במינוח המקצועי מספר מאפיינים:
*קוצר נשימה, תחושת מחנק, סחרחורות חוסר יציבות, או עילפון.
*דפיקות לב מואצות, רעד הזעה השתנקות.
*בחילות , כאבי בטן או שלשולים.
*תחושה של חוסר מציאות או ניתוק מהסביבה.
*קהות חושים או תחושת עקצוץ.
*כאבים אי נוחות בחזה.
*קשיי שינה.
*פחד ללא סיבה, או פחד "להשתגע", או לאבד שליטה.
ארבעה תסמינים מעידים על מצב של חרדה או התקף פניקה.


הסיבות לחרדה והתקפי פניקה:

משערים שכשליש מאוכלוסית המבוגרים חווים כל שנה התקפי חרדה, או פניקה בעוצמות שונות. אצל חלק גדול מהאנשים התופעות הן חולפות וקשורות לפטירת אנשים אהובים, גירושין, מחלות ובעיות כלכליות. בדרך כלל הם מצליחים להתגבר על כך בכוחות עצמם. במצבים רבים החרדות נושאת יותר אופי של אי שקט ונטיה לדאגנות יתר. לעיתים אנשים לוקים בחרדות ספציפיות כמו פחד ממים עמוקים, פחד גבהים, פחד ממקומות סגורים, פחד טיסה והם פשוט נמנעים מלהיכנס למצבים שיכולים לעורר את החרדה. אך אצל חלק מהאנשים הטראומה ובעקבותיה התסמינים הם כה חזקים, עד שמשבשים לחלוטין את התפקוד היומיומי וגורמים לאדם להיות, או להרגיש מוגבל.

כיצד מתפתחת חרדה- ובכן חרדה היא תוצאה של גירוי יתר של המוח והיא יכולה להתפתח בהדרגה כתוצאה ממצבי מתח ודאגות מתמשכים, או מטראומה בודדת. במרכז המוח מצויה בלוטה אנדוקרינית בשם היפותלמוס. ההיפותלמוס מפקחת על כל המערכת העיצבית בגוף והמערכת ההורמונאלית. מסביב לבלוטה ישנו מעין זר של מבנים הנקרא המערכת הלימבית. המערכת הלימבית מקבלת אנפורמציה מכל החושים וחלקי המוח העליונים (הקורטקס- האונות), מעבדת אותם ומעבירה להיפותלמוס דחפים המשפיעים על הפרשת ההורמונים ומערכת העצבים. למערכת הלימבית תפקיד נוסף, היא מאכסנת את האינפורמציה ומדחיקה את חלקו. שומר ההדחקה הוא נירו-טרנסמיטור בשם סרוטונין. אלא שלעיתים כבר אין די מקום פנוי לאחסון , או שהגרוי חזק מדי וגורם לשיבושים בפעולת הסרוטונין. ניתן להמשיל זאת לבריכה שמתמלאת והמים נשפכים לצדדים וגורמים לקצרים. על כן מטרת הטיפול "לרוקן את הבריכה".

ישנן שתי משפחות עיקריות של תרופות המשמשות לטיפו לבמצבי החרדה והפניקה. הבנזודיאזפינים ממריצים חומצה אימינית בשם GABA הבולמת את התקשורת בין תאי המוח ויוצרת תחושה של רגיעה, ומסדירים את השינה, אלא שיש להם השפעה מרדימה. הם עלולים לגרום גם לתחושת סחרחורת ושיכחה. מומלץ לקחת אותם מספר שבועות קטן (פחות מחודש) משום שעלולת לגרם להתמכרות ואז יש להפסיקם בהדרגה, כדי למנוע תסמיני גמילה כגון חרדת יתר, סיוטים ואי שקט.

קבוצה אחרת של תרופות (חוסמי בטא) מטפלת בהרגעת התסמינים הגופניים כמו מעי רגיז דפיקות לב מואצות ועוד, על ידי חסימת השפעתו של האדרנאלין בגוף. תופעות הלוואי שלהם הם קשי נשימה , בעיות בזרימת הדם ברגליים ובידיים ולעיתים ירידה ברמת הסוכר בדם.


תזונה לריפוי

מומלץ להרבות בפחמימות מלאות ולאכול לחם משיבולת שועל ובעיקר דייסת שיבולת שועל (קוואקר), משום שמכילה ויטמיני B בעלי השפעה מרגיעה על מערכת העצבים. כמו כן השיבולת שועל מעלה רמות סרוטונין במוח, הגורמים כשלעצמם לתחושות שובע, רגיעה והסדרת השינה. גם לאכילה של ירקת עליים כמו חסה, סלרי, ברוקולי ופטרוזיליה יש השפעה מרגיעה על מערכת העצבים. כדאי לאכול 2-4 פירות צבר ביום המכילים חומר בשם KAM העוזר לגוף להשתקם ממצבי סטרס מתמשכים.

חשוב לצרוך שומנים רב בלתי רווים המכילים חומצות שומן אומגה –3. לאומגה –3 תפקיד חשוב בשיקום מערכת העצבים ואיזונה.

צמחים ותוספי מזון:
GABA- ניתן לרכישה בכל בית טבע, מומלץ עד 1500 מ"ג ביום. מרגיע את מערכת העצבים.
אומגה –3 מצוי בדגים או בשמן פשתן בכמויות גדולות. מומלץ לבלוע 2- 4 כפות שמן פשתן עם חצי כוס קטנה של גבינת קוטג' רזה לשיפור הספיגה בגוף. כאשר מדובר בקפסולות של שמן דגים יש לצרוך 6000-4000 מ"ג ביום. צמחים משכחי חרדה הם: פרע, שיבה (לענה), כשות, פסיפלורה וולריאן.

טיפולים אלטרנטיביים:
טיפולים שונים ברפואה משלימה מאפשרים גם הם הרגעה ושחרור מתחים וחרדות, נציין טיפולים כגון: עיסוי הוליסטי, טיפולי איור וודה, טיפולי רייקי ושיאצו, הילינג, דיקור סיני ועוד. למציאת מטפל – לחצו כאן

ליצירת קשר ופרטים מלאים על הלל לרנר


מחפש מטפל / מטפלת? לחץ לרשימת מטפלים באזור שלך

הנהלת האתר

מאמרים אחרונים

פירוש השם עדי

השם שלנו הוא חשוב וקובע לא מעט ממהלך חיינו. לכן רבים מתייעצים עם רבנים, מקובלים…

דצמבר 12, 2024

מה זה שיטת אלכסנדר?

שיטת אלכסנדר שייכת לזרם הרפואה המשלימה, אשר מטפלת באדם באופן הוליסטי. הטיפול עוזר לתקן את…

דצמבר 11, 2024

נומרולוגיה: מספר המיניות

בררנים במיטה או מלאים בתשוקה חסרת רסן - חשבו את מספר המיניות שלכם ודעו איזה…

דצמבר 3, 2024