טיפול בצוואר תפוס באמצעות שיאצו

מערכת אלטרנטיבלי
מרבית האוכלוסייה חווה בשלב זה או אחר בחיים כאבים בצוואר, הנגרמים לרוב מצוואר תפוס. במאמר זה אסקור את הסיבות לצוואר תפוס ודרכי הטיפול ע''י שיאצו, כולל טיפים ועצות פרקטיות למניעת הבעיה.

מרבית האוכלוסייה חווה בשלב זה או אחר בחיים כאבים בצוואר, ברמות שונות של חומרה. חלקם סובלים לעתים מכאב קל, העובר תוך ימים ספורים וחלקם חווים כאבים עזים ונזקקים למשככי כאבים חזקים במיוחד. צוואר תפוס, או כפי שמכונה ברפואה – הספאזם של שרירי הצוואר, הוא הגורם, במרבית המקרים, לכאבים אלה. בחלק מהאוכלוסייה, מופיע הספאזם של שרירי הצוואר אף באופן כרוני, כלומר בעיה שחוזרת ונשנית שוב ושוב במרווחי זמן שונים, כאשר גורמים מסוימים מהווים טריגר להופעת התפיסות. דוגמא לגורמים כאלה יכולה להיות למשל מתח נפשי ורגשי, או חשיפה לקור.


מלבד צוואר תפוס / ספאזם של שרירי הצוואר, קיימות סיבות נוספות לכאבי צוואר. בין סיבות נוספות אלה, ניתן למנות למשל את הסיבות הבאות :

צליפת שוט ( WhipLash ) – חבלה הנגרמת לרב כתוצאה מתאונת דרכים. במקרה הטיפוסי, נזרק הנהג בזמן התאונה קדימה בחוזקה, ומיד נמשך אחורה על ידי חגורת הבטיחות. בצורה זאת נגרמת תנועה חדה ביותר ופתאומית של הצוואר קדימה ואחורה.

פריצת דיסק בין שתי חוליות הצוואר.

עקמת בגב.

חשוב לציין, כי טיפול בסיבות הנוספות הנ"ל לכאבי צוואר, מצריך בראש ובראשונה פגישה והתייעצות עם רופא. במאמר זה נתמקד אם כן, בכאבי צוואר הנגרמים מתפיסות של שרירי הצוואר, ובפתרונות המוצעים לבעיה זו, באמצעות טיפול השיאצו.

צוואר תפוס בעיני הרפואה הקונבנציונאלית
צוואר תפוס / ספאזם של שרירי הצוואר הוא מצב של התכווצות בשרירי הצוואר והכתפיים, הגורם לכאבים בעוצמות שונות , מגביל את טווח התנועה של שרירים אלו, וגורם לנוקשות של האזור.
ע"פ הרפואה הקונבנציונאלית, קיימות מספר סיבות הגורמות לצוואר תפוס:

1. יציבה לא נכונה, המסתכמת בשעות רבות של מנח לא בריא של הגוף.

2. ישיבה ממושכת מול מחשב, או ישיבה בתנוחה משרדית, כאשר הראש נוטה קדימה, לפרקי זמן ארוכים. ישיבה ממושכת בתנוחות אלה גורמת לעייפות השרירים והתכווצותם, וכתוצאה מכך, גורמת לכאבים במקום. למעשה כל שהייה ממושכת בתנוחה לא נוחה יכולה לגרום לצוואר תפוס. מכאן קל להבין, מדוע אנשים רבים כל כך מתעוררים עם כאבי צוואר, אחרי לילה שלם של שינה בתנוחה לא נוחה או לא נכונה.

3. מתח נפשי או אירוע רגשי קשה. מתח נפשי גורם פעמים רבות להתכווצות בלתי מודעת של שרירים באזורים שונים, ביניהם גם שרירי הצוואר והכתפיים.

4. שינה על כרית שלא תומכת את הצוואר או לחילופין שינה על מזרן לא קשיח דיו, שאינו מספק התנגדות ראויה לגב ולצוואר.

במרבית המקרים, טיפול קונבנציונאלי בצוואר תפוס, יהיה מבוסס על נטילת משככי כאבים, המהווים הקלה זמנית בלבד בתסמינים, עד לשיקום העצמי של השריר. במסגרת טיפול תרופתי מעין זה, לא ניתן להגדיר את טווח הזמן שלאחריו עשוי המטופל להרגיש בשיפור, ורבים מהמטופלים, סובלים מכאבים במשך חודשים שלמים, בהמתנה לשיפור במצבם.

בדיוק במצבים מעין אלה, שבהם מורגש חוסר היעילות של הטיפול הקונבנציונאלי, מציעים טיפולי השיאצו מענה מקיף ויסודי למטופל, המסתמך על אבחנה מקפת ומדויקת על-פי עקרונות הרפואה הסינית. האבחנה על-ידי מטפל השיאצו, בניגוד לרופא קונבנציונאלי, היא מקפת, ומתייחסת לתסמינים בצוואר תוך ראיית מכלול הבעיות שמציג המטופל. על ידי טיפולי השיאצו, ניתן להגיע להקלה ואף היעלמות של התסמינים, ביעילות רבה ותוך זמן קצר, והשיפור עשוי להתבטא כבר בטיפולים הראשונים.

צוואר תפוס בעיני רפואה סינית
כבר לפני אלפי שנים, טרם התבססות הרפואה המערבית של ימינו, השתמשו מטפלי המזרח במגע, לפתרון בעיות רבות, ביניהן כאבים בצוואר, הנגרמים מצוואר תפוס. סוג זה של כאב מתפרש בעיניי הרפואה הסינית כתקיעות או חסימה בזרימת אנרגיית ה-QI, במרידיאנים החיצוניים של הגוף .

גדולי הרופאים הסינים, גילו את הסיבות המובילות לחסימה זאת בזרימה של אנרגיית ה-QI, מתוך הסתכלות על חוקי הטבע בלבד. על-פי מסקנותיהם, הסיבות הן כדלקמן :

1. חדירה של פתוגן חיצוני, כגון רוח ו/או קור לתוך אזור הצוואר, הגורמת לחסימה בזרימה תקינה של האנרגיה.

2. תנועה גופנית לא מבוקרת, המשבשת באופן מקומי את זרימת ה-QI , או שהייה בתנוחה לא נכונה לאורך זמן, הגורמת לתקיעות ה-QI במקום.

3. מתח רגשי או מועקה נפשית, העלולים לשבש את זרימת האנרגיה התקינה באזורים העליונים של הגוף.

טיפול בצוואר תפוס באמצעות שיאצו
הטיפול בצוואר תפוס, על-פי השיאצו, מבוסס על הנעת האנרגיה התקועה באזור, ושחרור השריר המכווץ. המטרה מושגת בקלות רבה תוך מספר טיפולים בודדים, בזכות הטכניקות המדויקות של השיאצו, שאותן אנסה לפרט להלן :

*כיוון שמרבית שרירי הצוואר קשורים פיזיולוגית גם לשכמות ולגב העליון, מתמקד טיפול השיאצו תחילה באזורים אלה. מאחר שלחיצות עמוקות מדי על השריר התפוס עלולות לגרום לכאב עז שמכווץ את השריר עוד יותר, במקום לשחררו, משתמשים בשלב הטיפול הראשוני, בטכניקות דינמיות, המזכירות שפשופים. טכניקות אלה מחממות את רקמת השריר, ומגבירות את זרימת הדם לאזור, דבר המביא להקלה מהירה בכאב ומאפשר המשך עבודה על הצוואר, שהוא מטרת הטיפול העיקרית. הטכניקות כוללות מניפולציות שונות עם המרפקים, האגודלים וכפות הידיים.

*עבודה על הצוואר כוללת עיסויים שונים ולחיצות לאורך כל השרירים, אך גם רוטציות של חוליות הצוואר, המאפשרות את הגמשת הנוקשות שנוצרה באזור. לחיצות ממוקדות על נקודות הטריגר של שרירי הצוואר מאפשרות הקלה מיידית בכאב ושיפור בטווח התנועה.

*שימוש במוקסה – מקל קצר הדומה לסיגר ועשוי מצמחי מרפא. את המוקסה מדליקים בדומה לסיגר, ומחממים בעזרתה נקודות טריגר ספציפיות באזור התפוס. המוקסה מועילה מאוד במיוחד במקרים שהצוואר נתפס בגלל חדירה של רוח ו/או קור.

*שימוש בכוסות רוח, המגביר גם הוא את זרימת הדם לאזור ומשיג חימום מקומי, העוזר לשחרר את השרירים. חסרונן היחיד של כוסות הרוח הוא הסימנים האדמדמים שהן משאירות על העור לאחר הטיפול, סימנים שחולפים לאחר מספר ימים עד שבוע. למרות יעילות הטיפול באמצעות כוסות הרוח, אין הכרח להשתמש דווקא בשיטה זאת בכל טיפול בצוואר תפוס, והשימוש בה מתבצע בתיאום עם רצון המטופל.

*המשך טיפול שיאצו לאיזון והפחתת מתחים רגשיים, המיועד לאוכלוסיית המטופלים, שהתפיסות בצווארם נגרמה עקב מתח נפשי.
חשוב מאוד לציין, כי בכדי להשיג תוצאות טובות, רצוי ומומלץ לעבור סדרה של 5 – 10 טיפולים, שיהוו טיפול מקיף ושלם. יחד עם זאת, בהחלט ניתן להבחין בשיפור מהיר, כבר לאחר הטיפול הראשון.


עצות פרקטיות למניעה של צוואר תפוס :

באמצעות מודעות וזהירות, ניתן לנסות ולהימנע ממצבים של צוואר תפוס, ובכך לחסוך מעצמנו כאב או צורך בטיפול :

*ביצוע של פעילות גופנית, במיוחד כזו העוסקת בגמישות, כגון יוגה או טאי-צ'י. אורח חיים הכולל פעילות גופנית עוזר לשמור על טונוס השרירים וגמישותם, ומפחית את הסיכויים להתקשות השרירים ותפיסתם.

*ביצוע של תרגילי חימום וגמישות לשרירים, לפני ביצוע של פעילות בחדר כושר, הכוללת תרגילי התנגדות או הרמת משקולות. פעילות גופנית מעין זו, ללא חימום שרירים ראוי לפניה, עלולה לגרום דווקא לתפיסות של שרירים, ולא רק בצוואר.

*לאנשים העובדים בישיבה מול מחשב : רצוי לשלב מדי פעם במהלך יום העבודה, הפסקות יזומות קצרות, בנות כמה דקות, ולנצל אותן לביצוע תנועות קלות בצוואר, על מנת לשחרר מתחים שהצטברו בשרירים.

*הימנעות מחשיפה למזגנים או מאוררים המכוונים ישירות לאזורים הרגישים. במצב בו לא ניתן להימנע מהקרבה למזגן, חשוב מאוד להתכסות בצעיף ולהגן על איזור הצוואר והגב.

*במידה וכבר נתפס הצוואר, ניתן להקל מעט על הכאב באופן עצמי בבית, עד ההגעה למטפל מקצועי, בצורות הבאות. מומלץ לחמם את האזור התפוס, בכל דרך אפשרית : כגון אמבטיה / מקלחת חמה, בקבוק מים חמים או כרית חימום. כמו כן מומלץ דווקא להפעיל את האזור התפוס, בצורה מתונה, ולנסות לבצע תנועות עדינות, בטווח האפשרי.


מחפש מטפל / מטפלת? לחץ לרשימת מטפלים באזור שלך

הנהלת האתר

מאמרים אחרונים

פירוש השם עדי

השם שלנו הוא חשוב וקובע לא מעט ממהלך חיינו. לכן רבים מתייעצים עם רבנים, מקובלים…

דצמבר 12, 2024

מה זה שיטת אלכסנדר?

שיטת אלכסנדר שייכת לזרם הרפואה המשלימה, אשר מטפלת באדם באופן הוליסטי. הטיפול עוזר לתקן את…

דצמבר 11, 2024

נומרולוגיה: מספר המיניות

בררנים במיטה או מלאים בתשוקה חסרת רסן - חשבו את מספר המיניות שלכם ודעו איזה…

דצמבר 3, 2024