קטגוריה: צמחי מרפא

אזוב – Majorana syriacaה Unfinished

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, מירה כהן שטרקמן נטורופתית N.D ,R.Na
צמח האזוב משמש כתבלין מאכל, כצמח פולחן וכצמח מרפא, ושימש בימי קדם גם כחומר חיטוי. רבן המקובלים האר"י ז"ל המליץ שהאזוב יהיה תמיד בשולחן

אחד המקומות האהובים עלי לטיול בתקופה זו היא תל שוכה בעמק האלה, על יד קיבוץ נתיב הל"ה. זהו ממש גן עדן של צמחי מרפא. חלקם פורחים בצבעוניות נהדרת ואחרים נותנים מריחם וטובם. האזוב המצוי שולט בכל שביל. בתקופה זו של השנה עליו מאפירים וטעמם מריר. שמו הבוטני: Mjorana syriaca.

הצמח גדל כשיח בגובה של 30-40 ס"מ ופורח בלבן. הוא צומח בר בגליל העליון והתחתון, בעמק יזרעאל, בשומרון, בשפלה הפנימית, הרי יהודה, בית שאן, החרמון והגולן. הרמב"ם כותב שהאזוב "ידוע לרופאים ואוכלים אותו בעלי בתים ומתבלים בו קדרות ומרקחים אותו בדבש". רבן המקובלים האר"י ז"ל המליץ שהאזוב יהיה תמיד בשולחן.

שמו העיברי הקדום של הצמח: Bible hyssop. בד"כ מתייחסים לאזוב ואל הזעתר כאל צמח זהה, אבל הזעתר אינו צמח טהור אלא תערובת של צמחי מרפא המקובלת אצל ערביי ארץ ישראל ויוצאי עדות המזרח.

התערובת מתאימה לטיפול בתולעי מעיים, גזים וכאבי בטן. אפשר למרוח אותה על פרוסת לחם מלא מרוח בשמן זית. אפשר לטבל בה סלטים, חביתות, גבינה, רטבים, בשר ודגים.


הכנת תערובת זעתר:
2 כפות של קורנית מיובשת
2 כפות של אזוב מיובש
1/2 כוס שומשום מלא
1/4 כוס אבקת סומק
2 כפות אורגנו מיובש
1 כפית מלח ים אטלנטי

הוספת הסומק לתערובת מעניקה צבע מעט ארגמני וטעם חמצמץ מיוחד. אם נשתמש בעלי זעתר שנקטפו בחודשים פברואר עד אפריל התערובת לא תהיה מרירה. עלים שנקטפו בחודשים מאי – יוני יקנו טעם מריר לתערובת.

המרירות טובה למעיים ולשפעול הכבד. הצמח משפר את פעולות העיכול ויעיל נגד תסיסה.
בארוחה גדולה המשלבת לחם או פיתות, חומוס, בשר ומתוקים כדאי לתבל את הלחם בשמן זית וזעתר לשיפור העיכול.

באזוב יש חומרים אנטי דלקתיים ולכן הוא מתאים לטיפול בדלקות גרון, שיעול, הצטננות וכן לדלקות חניכיים, דימומים מהחניכיים ושיכוך כאבי שיניים. אפשר לערבב את האזוב עם הדבש שמכיל גם כן חומרים אנטי דלקתיים ולמרוח את התערובת המתוקה באזור החניכיים.

במשק האמנונים במושב נטעים אפשר למצוא דבש מפרחי אזוב. אכילת כפית דבש מידי בוקר תורמת לחיטוי מערכת העיכול ומאפשרת פינוי טוב. הדבש ייטיב עם חולי אסטמה וברונכיטיס ולסובלים מהפרעות נשימה.


פסטו למצבים דלקתיים:
3 כפות שמן זית איכותי בכבישה קרה
2 שיני שום כתושות
2 כפות עלי אזוב טריים קצוצים
1 כף עלי קורנית טריים קצוצים
1 כף זרעי פשתן טחונים
מעט מלח ים אטלנטי
לערבב היטב את כל החומרים ולמרוח על טוסט או פרכית אורז מלא.

עלי האזוב מכילים פיטוכימיקלים שהם אנטיאוקסידנטים, אנטי סרטניים ומסייעים לפינוי מתכות כבדות מהגוף כגון קדמיום, כספית, עופרת וארסן המצויים בחומרי הדברה, מי שתייה כלי בישול ומזונות שונים. חומרים אלו נקלטים בגוף במהרה אך מתפנים באיטיות וגורמים למחלות שונות.   
  
אפשר להכין מעליו היבשים של הצמח שמן רפואי שמתאים לטיפול בדלקות אזניים, אקזמה, כאבי ראש, זיהומים נגיפיים, איזון לחץ דם והפגת מתח.

הכנת שמן אזוב:
250 גר' עלים יבשים של אזוב
500 גר' שמן זית בכבישה קרה, לא מזוכך
להכניס את השמן והצמח לצנצנת כהה. לא להשאיר מקום לאויר כדי למנוע ריקבון ועיפוש של הצמחים. להשרות בצנצנת (או בקבוק) במשך 14-21 יום, בשמש
לסנן היטב

להוסיף לשמן המסונן 2 כפות שמן נבט חיטה כדי למנוע חימצון.

בתקופה העתיקה השמן נחשב לסמל של כבוד ושמחה ומספרים שהיה אהוב על אפרודיטה, אלת האהבה. האמינו שמי שיריחו לפני השינה יחלום על אהובו. השמן נחשב למגן מפני עין רעה ואפשר לטפטף ממנו למבער או נר דולק ולהניח בפינות הבית. שמן האזוב נחשב למנחם ומחמם ומתאים לטיפול במצבי צער, דיכאון וטראומה. אבל כדאי לשים לב שהוא עלול לגרום לנמנום ולכן לא כדאי להשתמש בו לפני נהיגה וכן לא מומלץ להשתמש בו בתקופת הריון.

מריחת השמן על הרכות יכולה לסייע במצבי מיגרנה או כאבי ראש ובאופן כללי הוא מרגיע את מערכת העצבים.

ליצירת קשר ופרטים נוספים על מירה כהן שטרקמן נטורופתית N.D ,R.Na


הנהלת האתר

מאמרים אחרונים

ד"ר יעל אלמוג שטיין MD MPH – ליווי אישי וייעוץ רפואי, וריפוי באמצעות חיבור לאדמה, במושב צלפון – באזור לטרון / ירושלים

במסגרת מדור המומלצים של אלטרנטיבלי אנחנו שמחים להכיר לכם את ד"ר יעל אלמוג שטיין –… קרא עוד

ספטמבר 10, 2026

חגי תשרי היא תקופה מאתגרת למטופלים ולמטפלים. מה לעשות כדי לצמוח ולחזק את הקליניקה גם בתקופה זו

חגי תשרי מתקרבים, ובעוד שבוע בדיוק נשב כולנו סביב שולחן החג של ראש השנה. איתם… קרא עוד

ספטמבר 6, 2026

שמן נבט חיטה

נבט החיטה מהווה כ 2.5% מגרעין החיטה ובעל ערך תזונתי גבוה במיוחד בהשוואה ליתר מרכיבי… קרא עוד

ספטמבר 1, 2026

סירפד הכדורים (Urtica pilulifera)

גם האינדיאנים של צפון אמריקה הכירו בתכונותיו הרפואיות של סירפד הכדורים והשתמשו בו לטיפול בגאוט,… קרא עוד

אוגוסט 30, 2026

חינה/כופר (lawsonia alba)

החינה שימשה לצביעת כפות הרגלים והידיים של המומיות החנוטות משום שהמצרים הקדמונים האמינו שכך יתאפשר… קרא עוד

אוגוסט 30, 2026

דנה ברזני – טיפול ריגשי NLP לנשים בירושלים

במסגרת מדור המומלצים של אלטרנטיבלי אנחנו שמחים להכיר לכם את דנה ברזני - מטפלת רגשית… קרא עוד

אוגוסט 27, 2026