קטגוריה: צמחי מרפא

כיצד צמחי מרפא עובדים? הסוד הוא האדפטוגנים

מאת: פורטל אלטרנטיבלי
מטפלים בצמחי מרפא, חליטות צמחים ופורמולות שונות של צמחי מרפא משתמשים ביכולת הריפוי שלהם מאות שנים, מהו הסוד של צמחי המרפא וכיצד הם משפיעים עלינו.

מטפלים בצמחי מרפא יודעים כיצד לרתום את כוחם של הצמחים לטובת ריפוי האדם, חליטות צמחים ופורמולות שונות של צמחי מרפא משמשות אותנו כבר מאות שנים וכולם כבר מכירים בכוחם של צמחי מרפא לעזור למערכות הגוף השונות, לרפא ולהפחית תופעות או סימפטומים בריאותיים ורפואיים. יש שפע רב ומגוון של צמחי מרפא, ולהם פעילויות רפואיות רבות מבוססות מחקר מדעי וקליני. אך ישנה פעילות רפואית אחת עליה נשען חלק גדול מהריפוי בצמחים. פעילות שהיא מצד אחד מבוטאת במדדים המדעיים, ומצד שני איננה פעילות מוכרת ברפואה הקונבנציונלית כיום. השם שניתן לפעילות זו הוא אדפטוגן. למה אדפטוגן? כי מדובר ביכולת לסייע לגוף לבצע אדפטציה, כלומר הסתגלות. לא מובן עדיין, נכון? זו אכן פעילות מורכבת למדי, אבל אולי הדוגמה הבאה תעזור.


הנה אדפטוגן לדוגמה: ויתניה משכרת (Withania somnifera), צמח ממשפחת הסולניים. הוא גדל בר בארץ; נפוץ וחזק, שורד אפילו בחצרות בתים בדרום תל אביב. העלים שלו אמנם רעילים ואסורים לשימוש פנימי, אבל השורש… אח, מה שעושה השורש! השורש מחזק בפני סטרס, כלומר מעלה את היכולת הרגשית והנפשית שלנו להכיל את העומס, הלחץ, המתח והאתגרים. זו עבודה שנעשית באמצעות השפעה על המערכת ההורמונאלית- בלוטת האדרנל בראש ובראשונה, אך לא רק היא. הצמח מגביר גם פעילות של בלוטת התריס, הבלוטה ההורמונאלית האחראית על ה"טוּרים" של "המנוע" שלנו. וזה אכן צמח פנטסטי לטיפול בתשישות וחולשה כרוניים. עם זאת, הוא אינו ממריץ. נהפוך הוא, ויתניה ניחנה ביכולת הרגעה והשקטה, ומתאימה לטיפוסים "חמים" עצבניים ורגיזים; כך שגם נהוג לשלבה בפורמולות ארוכות טווח להקלת נדודי שינה. נשמע מבטיח? זו רק ההתחלה…

אותו צמח בדיוק גם יחזק חיסון, וזאת יתבטא הן בספירת הדם הלבנה, והן בתפקוד מערכת החיסון הלכה למעשה, כלומר במניעת מחלות זיהומיות. "רק לא כדאי להמריץ חיסון במחלות אוטו-אימוניות" יאמרו מביני דבר. ויוסיפו ראיה לחיזוק טענתם: "מטרת הסטרואידים הניתנים במחלות אוטואימוניות היא להפחית פעילות חיסונית". כן, נכון, אבל… צמחים עובדים אחרת. צמח המרפא ויתניה יודע לווסת פעילות חיסונית, כך שפעילות אנטי ויראלית תגבר, אך פעילות אוטו- אימונית תפחת. המשתמע מכך הוא גם פעילות אנטי דלקתית משמעותית, וכפעול יוצא, צמח הויתניה מתאים מאוד בדלקות מפרקים ובדלקות מעיים.

בנוסף, זהו צמח נוגד אנמיה יוצא מגדר הרגיל. הוא מעלה ספירת דם אדומה והמוגלובין, מספק ברזל זמין ואיכותי, ומטפל בנשירת שיער. מעבר לכך, גם בשימוש המסורתי וגם במחקרים רואים שילדים המקבלים את הצמח מראים גדילה ועלייה משמעותית במשקל. אולם, זה אינו צמח משמין. להפך, במחקרים אחרים רואים כי הצמח מטפל בהשמנה בטנית ביעילות בקרב מבוגרים. שוב פעם- מנגנוני ויסות ואיזון מורכבים. ורגע, זה לא נגמר…! ויתניה גם מגבירה את החשק המיני, משפרת תפקוד מיני, ומטפלת באימפוטנציה. לא במקרה שמו של הצמח ברפואה ההודית (שהיא זו שהכירה את הצמח לעולם המערבי), הוא אשווגאנדה- סוס ההרבעה.


ואפשר עוד להמשיך ולהמשיך, אבל אולי הרעיון כבר ברור. הצמחים האדפטוגנים מטפלים באדם השלם! אבל מה לגבי ההסתגלות? איך היא קשורה לכל העניין?

בואו נחשוב, אלו מערכות בגוף שלנו אחראיות על הסתגלות למצבים משתנים? אני רואה 3 עיקריות: מערכת החיסון, מערכת העצבים והמערכת ההורמונאלית. אלו הן המערכות המגיבות לשינוי, ושומרות על קיומנו השלם גם לנוכח האתגרים שבחוץ. אלו כמובן גם המערכות העיקריות עליהן פועלים האדפטוגנים ברמה הפיזיולוגית, כפי שחוזה בכך המחקר הרפואי בהשתוממות ובפליאה.

באופן טבעי, אנחנו ההרבליסטים מאוד אוהבים את האדפטוגנים! למעט פורמולות לטיפול במחלות אקוטיות (מחלות ויראליות/ חיידקיות קצרות), אין כמעט פורמולה שאני מכין שאינה כוללת אדפטוגן אחד לפחות. לפעמים שניים, לפעמים ארבעה! כל אדפטוגן מחזק בפני סטרס, אך כל אחד מתמחה ומצטיין בתחומו. פטריות הכוח היפניות (ריישי, שיטאקי וכו') מצטיינות גם בהורדת סוכר וכולסטרול. הג'ינסנגים מצטיינים בהגברת החיות והערנות, בהמרצה ובשיפור תפקוד מיני. מספר אדפטוגנים כמו Bacopa ו- Centella מעולים לבעיות ריכוז וזיכרון, ונחקרו רבות ובהצלחה גם בהקשר של אלצהיימר. היעילות וההצלחה של פעילות אדפטוגנית תלויות כמובן בהתאמת הצמחים לכל אדם ואדם. בניית פורמולה ורקיחה אישית כפי שנעשה בקליניקה הן אופציה מועדפת למיצוי המקסימלי של הפוטנציאל הגלום בצמחי מרפא מופלאים שהטבע נתן לנו.


מחפש מטפל / מטפלת? לחץ לרשימת מטפלים באזור שלך

הנהלת האתר

מאמרים אחרונים

לשתות בריא – כל מה שצריך לדעת

המים הם מרכיב חיוני והכרחי לתפקוד מערכות הגוף, מאחר שגוף האדם מורכב מכ-2/3 נוזלים. יש…

נובמבר 13, 2024