בחירת כלים לבישול בריא
מאת: פורטל אלטרנטיבלי, מירה כהן שטרקמן נטורופתית N.D ,R.Na
בישול בריא כולל מספר היבטים: רכבי המזון, שיטות הבישול וכלי בישול. במאמר זה אתרכז בבחירת כלי בישול
הקריטריונים העיקריים לבחירת כלי בישול הינם אלו:
• ריאקציות עם המזון
• מוליכות חום
• פיזור חום
• עמידות
• מידת הדבקות המזון
• אפשרות ניקיון
• מחיר
אסקור כאן כלי בישול מוכרים:
• זכוכית – כלים פופולאריים, לא יקרים, החומר טבעי ולא יוצר ראקציה עם המזון. אבל הזכוכית אינה טובה בהולכת חום ופיזורו, בד"כ המזון נדבק והכלי שביר.
• כלי חרס וקרמיקה – כלים צבעוניים, חלקם לא יקרים וחלקם יקרים מאד. מומלץ להשתמש רק בכלים עם תו תקן מאחר והזיגוג עלול להכיל עופרת שהינה חומר רעיל. יתרונות – אוגר חום, חלוקת חום אחידה, אינו משאיר עקבות מזיקים במזון ומשמש בד"כ גם ככלי אחסון. לכלים אלו גם חסרונות: בד"כ כבדים, מוליכות חום אינה טובה והם נשברים בקלות.
• נירוסטה – פלדת אל חלד – יש בשוק כלים מגוונים מנירוסטה ובמחירים שונים. בד"כ אינם כלים זולים וככל שתחתית הסיר עבה יותר מחירם עולה. הכלי מומלץ לבישול מאחר והנירוסטה כמעט ואינו משאיר עקבות מזיקים במזון. הכלי אינו שביר, עמיד לשנים רבות, קל לניקוי, המזון לא נדבק והוא נוח לאחסון הן במקרר והן בארון.
חסרונות: מוליך חום לא טוב – יחסית למתכות, פיזור חום לא שווה כי הדפנות דקים והתחתית עבה. יקר אבל שווה השקעה.
• ברזל יצוק – סירים פופולאריים הן אלו המוכרים כווק והן קדרות אופנתיות. מגיע בגדלים שונים, מאד כבד, לא יקר, אוגר חום ומפזר לאט במידה שווה.
חסרונות: יוצר ראקציה עם המזון. מתקבלת תוספת ברזל למזונות. מסורבל לניקוי ולאחסון.
• אלגת – כלי בישול המיוצרים בתהליך שריפת אלומיניום: מוליך חום טוב, פיזור חום טוב, ראקציה עם המזון כמעט אינה קיימת, קל לניקוי ולאחסון. מחיר בינוני. כלי בישול עמידים ואיכותיים.
• סירי אמאיל – כלי בישול יפים, צבעוניים עשויים ברזל מצופה אמאיל. מחירם זול בד"כ אבל הם מייצרים ראקציה עם המזון ועמידותם נמוכה. הסירים בד"כ דקים והמזון נשרף מהר.
• אלומיניום – היתרון היחיד שאני יכולה לחשוב על סירי האלומיניום הוא מחירם הזול. אבל מאחר והם מייצרים ראקציה עם המזון הם אינם מומלצים בבישול בטבעי הבריא. עמידות כלי הבישול נמוכה, הסיר קולט חום במהירות ונוטה לשרוף מזון. נראה לי שעיתם של סירי האלומיניות עברה ביחד עם בישול על גבי פתיליות ושיפור ההיצע בסירי הבישול.
• טפלון – כלי בישול פופולאריים מאחר ומאפשרים בישול לא שמן. במהלך השנים האחרונות פותחו כלי בישול איכותיים ויקרים. היתרון בבישול בטפלון הוא שהמזון לא נדבק והחום מתפזר באופן די שוויוני (בסירים האיכותיים). עם זאת עמידותם נמוכה, הם נשרטים בקלות ואז מתגלות שכבות רעילות המשאיר עקבות חומרים מזיקים במזון. מומלץ להיפרד מסיר הטפלון עם השריטה הראשונה.
ליצירת קשר ופרטים נוספים על מירה כהן שטרקמן נטורופתית N.D ,R.Na