מאת: פורטל אלטרנטיבלי, אבי חברוני
על הסיבות האמיתיות העומדות מאחורי הקושי לרדת במשקל
מיליונים ברחבי העולם מענים את גופם ואת נפשם כדי להשיג ירידה במשקל, בדיאטות שמתבססות על הפחתת מזון ושמירה על כושר גופני ולמעשה על מה שנראה לעין – על המשקל ועל המראה החיצוני. רובנו פוצחים בדיאטה אחר דיאטה, נכשלים שוב ושוב ולפעמים אפילו מעלים במשקל יותר משהיה לפני הדיאטה. רובן של הדיאטות הללו נכשלות משום שהן אינן מטפלות בסיבה האמיתית לעליה במשקל ובקושי לרזות. הניסיון הנפוץ להתייחס למשקל עצמו ואל אכילת היתר כבעיה, מהווה בעצמו בעיה.
מאחורי סיפורה של הדיאטה המודרנית לא עומדים אכילת יתר ועלייה במשקל. אלו סימפטומים חיצוניים בלבד לבעיה עמוקה יותר. סיפורה של הדיאטה הוא סיפור של ניתוק עצמי שאנו יוצרים בתוכנו במהלך ההתפתחות שלנו בחברה המערבית. הניתוק הזה הוא ההתרחקות מכל מה שהוא באמת אנחנו, מהיצרים והדחפים והרגשות האמיתיים שלנו, לטובת אימוץ של נורמות וסטנדרטים חברתיים שמוקנים לנו על ידי החברה. כאשר נולדנו היינו מודעים לחלוטין לעצמנו, לרצונותינו ולצרכינו. עם הזמן, בתהליך הסוציאליזציה, בגרנו וקיבלנו את כללי ההתנהגות הנאותים והראויים בחברה והתחלנו להתרחק מהחלק האמיתי הזה שלנו, משום שהיצרים שלנו, הצרכים והרגשות שלנו נחשבו למאפיינים של התנהגות ילדותית או התנהגות לא נאותה על פי הסטנדרטים, וככאלה הם לא היו מתאימים לאדם בוגר.
העצמי האמיתי שלנו נדחק לקרן זווית והוצף ברגשות של אשמה, כעס, בושה עצמית וחרדה, שגרמו לו להימנע מלהתבטא באופן גלוי. אנו עברנו לחיות חיים בוגרים ו"נכונים" ומה שאנו באמת רוצים ומרגישים, כולל רגשות קשים של חרדה, דאגה, בדידות וצורך באהבה, הושארו בצד ללא מענה.
שאלתם פעם את עצמכם מדוע כל כך הרבה אנשים עושים דיאטה ומרגישים מתוסכלים? שאלתם את עצמכם מדוע כל כך הרבה אנשים מתוסכלים עושים דיאטה? אלה גם אלה מאמינים כי הצלחה בדיאטה תסייע להם להשיג תחושת סיפוק החסרה להם והם משקיעים מאמץ בשינוי התזונה שלהם ובניסיונות לפתוח בפעילות גופנית. אולם, התוצאה היא שהם ממשיכים להיות מתוסכלים לא רק במהלך הדיאטה, אלא הרבה פעמים גם לאחר שהשיגו את המטרה – ירידה במשקל. לכאורה הם היו אמורים להיות מרוצים וחייהם היו אמורים להשתנות לטובה עם השינוי הרצוי במראם החיצוני, ובכל זאת תחושת חוסר הסיפוק שבה ומשתלטת עליהם זמן קצר לאחר תום הדיאטה, המוטיבציה לשמור על המשקל נעלמת והם צוברים מחדש את הקילוגרמים שירדו, בתוספת עוד.
שמים רגל לדיאטה
הדיאטה נכשלת משום שדיאטה המתבססת על תזונה ופעילות גופנית בלבד נועדה מראש לכישלון. היא מתעלמת מהחלק המהווה את הסיבה האמיתית לעלייה במשקל ולקשיים שבדיאטה – החלק הרגשי.
אנו צוברים משקל יתר משום שהעצמי האמיתי המדוכא שלנו מרגיש רע. כאשר אנו מתעלמים מהחלק האמיתי והעמוק ביותר שלנו נותרת בנו תחושה של חוסר סיפוק שאיננו יודעים מה מקורה, משום שניתקנו קשר עם עצמנו. בניסיון לפתור את התחושה הזו אנו פונים לגורם הסיפוק הראשוני שאנו מכירים – למזון. כך קורה שבמקום שהמזון יישאר בחיינו בתפקידו המקורי של מקור אנרגיה לגוף, הוא מקבל תפקיד נוסף בו הוא נועד לספק נחמה ורוגע רגשי זמני. אנו מתחילים לצרוך כמויות גדולות מדי של מזון, ללא קשר לצרכים הגופניים שלנו ומשקל הגוף שלנו עולה בהתאם.
אך המשקל עולה לא רק בגלל עודף המזון שאנו צורכים. העצמי האמיתי הנטוש שלנו מעורב בכך שוב. תארו לכם ילד שננטש או הוזנח על ידי המבוגרים – הוא חש עזוב, בודד, מדוכא, מפוחד וחסר תקווה. הילד הזה, שהוא אנו עצמנו, מתקשה מטבעו להביע את עצמו במילים ומביע את עצמו בדרכים אחרות, ואחת מהן היא דרך הגוף שלנו. עודפי המשקל שאנו צוברים הם למעשה המשפטים של הילד הזה. הם רגשותיו של הילד הפנימי הזנוח שמקבלים ביטוי פיזי.
הילד הזה מבקש שנחזור להתייחס אליו. הוא מבקש שנקשיב לרגשותיו ולרצונותיו. במקום לעשות זאת אנו מבקרים את עצמנו על הגוף שלנו, ובעצם אנו מבקרים את הילד הפנימי שבנו על הרגשות הקשים שלו. במקום להקשיב לו אנו מכניסים אותו למשטר דיאטה שנועד להוריד את הקילוגרמים שנוצרו בגלל הניסיונות שלו לדבר איתנו. במובן הזה אנו בעצם מנסים להשתיק אותו. הילד הזה הולך והופך מדוכא יותר ויותר, והמוטיבציה שלנו לחיים מתמעטת, כולל המוטיבציה להשקיע עוד אנרגיה בדיאטה נוספת. זו הסיבה שדיאטות אינן מצליחות – המשקל שצברנו הוא הדרך של הילד הפנימי שבנו לספר לנו ששכחנו אותו ואיננו מקשיבים עוד לעצמנו, וכאשר אנו משתיקים אותו בניסיונות דיאטה הוא הופך עזוב ומפוחד יותר ומשקלנו עולה בהתאם. זו הסיבה שברגע שאנו מתחילים לנסות לטפל במשקל הגוף אנו פותחים את הסכר, ומרגע זה עלולים רוב חיינו להיות מוקדשים לניסיונות לשלוט בעליה במשקל.
חשוב שנבין כי דיאטה היא אמירה שאיננו אוהבים את עצמנו, שהרי אחרת לא היינו מנסים לשנות אותנו. ייתכן וזה יישמע מדכדך עבור חלק מאיתנו, אבל לא כולנו נועדנו להיות רזים. המטען הגנטי של כל אחד מאיתנו קובע את הצורה והמשקל האופטימליים עבורו. למרבה הצער, אנו נאבקים ללא הרף בנטייה הטבעית של גופנו, שמנסה לעצב את עצמו בצורה שבה הוא ירגיש הכי נוח. המאבק הזה דורש השקעה של אנרגיה קבועה, והאנרגיה הזו מושקעת במאבק עם הגוף. ברור שכאשר אנו נאבקים בעצמנו הסיכוי שלנו להיות שמחים קטן יותר.גם השאיפה למראה מסוים היא תוצאה של השפעות סביבתיות. לנו עצמנו אין באמת כל רצון להיות מי שאנו לא. בתחושה הפנימית שלנו אנו יודעים מהו המשקל והמראה שבהם נרגיש הכי נוח, אך בשל ההשפעות החיצוניות אנו מנסים לבטל את התחושה הזו, מתוך חשש לנידוי חברתי. מתוך כך שאיננו סומכים על תחושתנו הפנימית לגבי מה שטוב לנו, אנו פותחים במאבק נגד עצמנו.
אנשים "מלאים" שנראים טוב
אין ספק שאם צברנו משקל עודף חשוב שנוריד אותו, אולם הדרך להוריד אותו חייבת לכלול לא רק תזונה נכונה ופעילות גופנית, אלא פיתוח של הקשבה עצמית במובן של מודעות לרצונות האמיתיים שלי, אלה שאיתם באתי לעולם. התוצאה של הקשבה כזו לעצמי היא מופלאה בדרכים רבות. לא רק שמשקל הגוף מתחיל להתאזן לפתע, אלא שהמוטיבציה לחיים גדלה והסיפוק מהם מתגבר, פשוט משום שאנו מתחילים לחיות את החיים שלנו במקום חיים שבמידה רבה הוכתבו לנו.
חשוב להבין כי התוצאה של תהליך כזה אינה דווקא ירידה למשקל הנחשב כרצוי על ידי החברה, ועיצוב של גוף רזה. יתכן מאד שלא נהפוך לרזים, אולם גופנו יתעצב בדיוק במשקל ובמראה שבהם הוא מרגיש נוח, ומאחר ואנו נרגיש נוח עם עצמנו לא יהיה לנו צורך או כוונה להראות על פי סטנדרטים חברתיים. יותר מכך, התחושה הטובה שלנו עם עצמנו תביא לכך שגם האחרים יתרשמו כי "אנו נראים טוב". אנו מכירים דוגמאות של אנשים "מלאים" שנראים טוב.
בעבודה משותפת עם מטפל הוליסטי נוכל לאתר את הסיבות המקוריות לחוסר שביעות הרצון העצמית ולהבין את הקשר בינן לבין העלייה במשקל. נשיב את תשומת הלב לילד הפנימי שבתוכנו ונקשיב לו, כך שלא יצטרך עוד לדבר אלינו דרך משקל גופנו. כך נוכל לבחור באמת את המשקל המתאים לגופנו, להשלים איתו ולהגביר את שביעות הרצון מחיינו.