חגים ומועדים

כבר ניקיתם לכבוד פסח?

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, קבלה לעם
לעם ישראל יש נטייה להשתגע לקראת הפסח, לחפש אבק מעל הארונות, לנקות תריסים, לסדר את הבוידעם ולצבוע את כל הבית.

בצעירותי גרתי במושב. אחת ההרפתקאות לפני בואו של חג פסח הייתה לראות תצוגת ראווה ביתית של כל השכנים, שלא הסתפקו בחצר שלהם וגלשו עם חפצי הבית עד השביל הציבורי של עוברי האורח. כך בכל שנה נוצר במושב קרנבל שלם של תכולה.

"קדחת הפסח" היא לא רק נחלתו של המושב שלי. לעם ישראל יש נטייה להשתגע לקראת הפסח, לחפש אבק מעל הארונות, לנקות תריסים, לסדר את הבוידעם ולצבוע את כל הבית. מה שלא ברור לי הוא איך כל הבלגן הזה משרת את המטרה שלא יישאר גרגיר של חמץ. ולמה בכלל עושים כזה בלגן מגרגיר של חמץ?


בית, ניקיונות ומשמעות פנימית
למי מכם שיוצא לנקות את ביתו, יסכים איתי שניקיון וסידור הבית בהחלט נותנים סדר וניקיון גם בהרגשה הפנימית שלנו. אבל מעבר להרגשה הטובה שלנו, כשאנחנו יושבים מותשים בערב ליל הסדר, מביטים על הבית המבריק שלנו ומרוצים מעצמנו, יש עוד משמעות עמוקה יותר לניקיונות.

לפי חכמת הקבלה, כל החגים הם למעשה סממנים חיצוניים המרמזים לנו על מצבים פנימיים. את המצבים הפנימיים הללו אנו חווים בעצמנו כאשר מתעורר בנו רצון לגלות את משמעות החיים. רצון זה הוא תחילתו של תהליך לגילוי הטבע המנהל את המציאות הכללית.

אדם ההולך בדרך זו, לומד ומגלה שהוא מנוהל על ידי רצונות אגואיסטיים. מטבענו, אנו תמיד מחפשים איך להשיג הנאה, גם על חשבון האחרים, העיקר שלנו יהיה טוב.

לעומת זאת, הכוח המנהל את המציאות הוא בדיוק הפוך לנו: כוח האהבה והנתינה. כל הטבע מתנהל בהרמוניה ובהדדיות, והיחידים שמפרים איזון זה הם אנחנו, בני האדם. ההופכיות הזאת היא מקור הצרות והסבל שבחיינו, שתפקידם לעורר אותנו לצאת מהטבע האגואיסטי שלנו, ולהתאים את עצמנו לכוח האהבה והנתינה הכללי שמפעיל את כל המציאות. החגים, הם מעין תחנות פנימיות המתגלות לאדם בדרך למטרה זו.


כך גם חג פסח, שבו אנו חוגגים את היציאה מעבדות לחירות, הוא תהליך פנימי שמתרחש בתוך האדם. למעשה מדובר על יציאה משליטת הרצונות האגואיסטיים לאהבת הזולת.

ניקיון הבית לכבוד פסח מרמז על תהליך ניקיון פנימי. ה"בית" מסמל את ליבו של האדם, את הרצונות שלו. בניקיון הלב, האדם בודק כל רצון ורצון – האם הוא מכוון לגרום טוב לעצמו או לזולת? בפסח יש לנו הזדמנות להיות כנים עם עצמנו, להסתכל פנימה, ולפנות בלב מקום מאהבה עצמית לטובת אהבה ודאגה לזולת.

זוכרים את ההרגשה הטובה שיש לנו עם סיום ניקיון הבית? אז המקובלים מספרים בכתביהם שאם ננקה את הלב, הבית הפנימי, ונתאים את עצמנו לכוח האהבה והנתינה, נצא לדרך חדשה של חיים נעימים וטובים.


Back to top button