ספר מסע אל הסוד
מערכת אלטרנטיבלי
מסעו של רבי נחמן מברסלב לארץ ישראל, בסוף המאה השמונה-עשרה, הוא פרשה שהנסתר בה רב על הגלוי. מניעיו וכוונותיו של רבי נחמן ביציאתו למסע, המטרות שהציב לעצמו וגם ההישגים שהשיג בו, אפופים בערפל של רמיזות סתומות.
למסע היה תפקיד מרכזי בהתפתחותו הרוחנית של רבי נחמן, ומזמן התרחשותו ועד מותו שתים-עשרה שנים לאחר מכן, הוא חזר אליו שוב ושוב בהגיגיו, באמירותיו ובדרשותיו. מלבד היותו אירוע ביוגרפי קונקרטי מתוחם בזמן ובמקום, המסע לארץ ישראל הוא פרויקט חיים תמידי, תנועה קיומית שמאפיינת חיים שלמים, `כָּל עוֹד נַפְשִׁי בִּי אֶסַּע לְשָׁם`, `הַמָּקוֹם שֶׁלִּי הוּא רַק אֶרֶץ-יִשְׂרָאֵל, מַה שֶּׁאֲנִי נוֹסֵעַ אֲנִי נוֹסֵעַ רַק לְאֶרֶץ-יִשְׂרָאֵל`.
המסע הוא הזמנה לעולמו הרוחני של רבי נחמן, והעיון בו מפלס שבילים להבנת אישיותו. אבל מעבר לזה ולעומקו של דבר, המסע לארץ ישראל הוא הזמנה למושג הסוד בכלל ולממד הסוד בחיים ובמציאות.
רבי נחמן היה בעל סוד — `רַבֵּנוּ אָמַר: אֲנִי סוֹד, וַאֲפִלּוּ כְּשֶׁאֲנִי כְּבָר מְגַלֶּה אֶת הַסּוֹד אַף-עַל-פִּי-כֵן אֲנִי נִשְׁאָר סוֹד`. מסעו לארץ ישראל, והגילוי המתמשך של משמעויותיו הנסתרות ביתרת חייו, ממחיש באופן עמוק ומאלף מהי `תודעת סוד`, ומהי `עמידה נוכח סוד`.
האזנה לרמזים האופפים את סיפור המסע ואת `בחינת נסיעת ארץ ישראל` והארת הממד הנסתר של המסע והמשמעויות הסמויות בו (סמויות גם מעיניו של הנוסע עצמו), פותחות צוהר להשלכותיה הקיומיות והרוחניות של עמדת סוד כהתגלמותה בחייו של בעל סוד אחד מובהק, רבי נחמן. מתוך כך העיון פותח לנו צוהר גם לתוקפו ולממשותו של הסוד בחיינו ובעולם בכלל.
אליעזר מלכיאל גר בתקוע ומלמד פילוסופיה באוניברסיטת בן- גוריון, בבית המדרש חברותא ובמכללת עלמא. מחברם של הספרים כוונה תחושה רגש: סובייקטיביות ודרכי הבהרתה הפילוסופית (מאגנס, תשס"א), חכמה ותמימות: פירוש לכמה תורות וסיפורים של רבי נחמן מברסלב וספר הילדים יותם נורא כועס. כמו כן פרסם מאמרים פילוסופים והגותיים בכתבי עת ובאסופות.
כריכה רכה, 252 עמודים