מחפשים את השינוי? הפתרון נמצא בספר התמורות
מאת: פורטל אלטרנטיבלי, אסתי תירוש
כל מי שמאמין שישנה אפשרות להסתכל לעבר העתיד, יכול להיעזר בתשובותיו.
ה"אי-צ'ינג", או – "ספר השינויים והתמורות", הנו שיטה סינית עתיקה לחיזוי. במשך אלפי שנים סיפק הספר תשובות לשאלותיהם של המיסטיקנים הסינים. השימוש המסורתי בספר זה הנו במתן עזרה בקבלת החלטות אישיות ובפתרון בעיות.
פירוש המילה "איי" הנו "תמורה" או "שינוי", ופירוש המילה "צ'ינג" הוא "חוקים". כל מי שמאמין שישנה אפשרות להסתכל לעבר העתיד, יכול להיעזר בתשובותיו של ה"אי-צינג" הידידותי. כל מי שעדיין לא מאמין שאכן ישנה אפשרות לראות את העתיד וכמובן לשנותו, מוזמן להתנסות ב"אי-צינג", ולגלות, להפתעתו, את צפונות העתיד.
תגובותיהם של הנתקלים לראשונה בספר זה הן לרוב בסגנון זה: "נראה שהוא קרא את מחשבותיי…", או – "הוא ענה בדיוק על שאלתי" וכך הלאה. ההתפעלות היא אדירה, אך מה שמפליא ביותר הוא העובדה שכל כך הרבה אנשים עדיין אינם מכירים את הספר.
היסטוריה
מרבית החוקרים מאמינים שספר ה"אי-צינג" הוא בן 4000 שנה לפחות. אין יודעים בוודאות מי כתב את החומר המקורי, אך היות שהספר מכיל בתוכו סמליים נצחיים, יכול להיות שאיש לא כתבו, אלא שהוא התקבל בתקשור מיישות עליונה, כמו התנ"ך למשל, שאין יודעים מי בדיוק חתום על כתיבתו.
דמות סינית אגדית בשם פו-ג'י מקושרת ל"הוצאה לאור" של ספר חיזוי זה. שלושת הדמויות הנוספות, אשר להן מיוחסת "כתיבת" הספר, הנן המלך וואן, הדוכס צו וקונפוציוס. אחריהם, דורות של תלמידים הוסיפו ביאורים ופירושים משלהם לחומר המקורי, הכתוב.
ספר זה הנו רק נציג יחיד ובודד מתוך תרבות מזרחית עתיקה ואדירה שנעלמה לפני אלפי שנים. האגדה מספרת על אסון שריפת ספריה ענקית בזמן העתיק במזרח, קרוב לוודאי בשל סיבות פוליטיות. ב"אי-צ'ינג" עצמו ניתנים רמזים וסימוכין לגבי נושאי לימוד שונים אשר נעלמו ללא השארת עקבות, ויתכן שזה קרה בעקבות השריפה הגדולה. (אקסגרמה 52 מרמזת על בית ספר סיני אבוד ליוגה).
השאלה הנשאלת, כמובן, היא – מדוע ה"אי-צ'ינג" שרד כשכל דבר אחר הושמד? האגדה ממשיכה ומספרת שתלמידי הספר שאלו את הספר עצמו מהי הדרך הטובה ביותר להסתירו ולהצילו. הספר, בהיותו ספר חיזוי מאוד מעשי, סיפק להם את התשובה המלאה. קשה ולא ניתן לחלוק עם אחרים את מלוא החוויה והתועלת שמפיקים מספר החיזוי המעשיר, המעודד והבלתי יאמן הזה. יש צורך לחוות אותו אישית. ככל שמבקשים להבינו יותר, ככל שמשתמשים בו יותר, ככל שלומדים אותו יותר לעומק – כך, כידיד נאמן, הוא יהיה יותר לעזר.
ה"אי-צ'ינג" מדגיש מאוד את החשיבות שבהכרת האדם את עצמו, ומדריך את האדם כיצד לבחון בקפידה את אופיו, עמדותיו והמניעים בחייו. ספר ה"אי-צ'ינג" כולל 64 מערכי סמלים (הקסגרמות). כל מערך מורכב משתי שלשות, כלומר – משישה קווים שבורים ("יין" – נקבה) או שלמים ("יאנג" -זכר). לכל מערך (שישיה) יש שם סמלי, המציין היבט מסויים בחיי האדם והטבע. על פי האמונה הסינית העתיקה, כל מאורע הקיים ביקום הנו תוצאה של יחסי גומלין שבין שני העקרונות, היאנג והיין (הזכר והנקבה).
שיטת החיזוי
1. פורשים מפית.
2. רושמים את השאלה.
3. מנערים בין כפות הידיים, שש פעמים ברציפות, שלושה מטבעות זהים, על מנת לבנות ששיה בת ששה קווים (הקסגרמה).
4. רושמים מלמטה למעלה תוצאה של כל זריקת מטבעות.
5. בודקים בטבלה שבספר ה"אי-צ'ינג" את ההקסגרמה (הסמל) שהתקבלה.
6. מפענחים את התשובה בהתאם לכתוב.
עקרונות ההתייעצות
ההתייעצות המסורתית בספר כוללת כמה עקרונות של עשה ואל תעשה. העיקרון הראשון מורה לנו לשאול שאלה רק כשאנו באמת לא יודעים את התשובה עליה. האי-צינג יכול בהחלט לסרב לענות במקרים בהם אנו יודעים את התשובה, אך מנסים לקבל חיזוקים – או במקרה שאנו לא במצב של מוכנות לקבל תשובה – או כשאנו שואלים את אותה השאלה שוב ושוב.
ההקסגרמה 4 בספר בהחלט מדגימה את הדבר. שם ההקסגרמה הוא: "חוסר בשלותם של הצעירים", והיא נותנת את דעתו של הספר על אלה המביאים בפניו שוב ושוב את אותה השאלה ומגלים בכך יחס בלתי רציני לעניין.
"אין אני מחפש אחר הצעיר חסר הניסיון. הוא חיפש אחרי ומצאני. בתחילה אקרא בפניו את האותות ואסביר לו משמעותם. באם ישאלני שוב ושוב, אדע שטרחן הוא ותובעני – ואני אינני מלמד את הטרחנים והתובענים" ("ספר התמורות", ניצן ויסמן, הוצאת אלישר).
ניסוח השאלות
שאלות בנושאי בריאות, יחסים, עסקים, פוליטיקה, מסעות, אירועים חברתיים והתפתחות פנימית – רוחנית הנן שאלות רלוונטיות לספר. יחד עם זאת, אין לנסח שאלות שהתשובה עליהן יכולה לקבל מענה של כן או לא. לא שואלים "מה עלי לעשות?", אלא "מה עלי ללמוד?". לא שואלים "מה יקרה ?", אלא "מה עלי לדעת אודות נושא מסוים?" או "מהי הדרך הטובה ביותר בעבורי?".
יש להשתדל שלא לשאול שאלה אודות "מה יקרה בחודש הבא או בשנה הבאה?", אלא לגבי ההווה בלבד. ידוע שלי אייקוקה מחברת "קרייזלר" נהג להתייעץ בספר לפני כל מהלכים וההחלטות הכלכליות שהיה עליו לקבל, ואם הוא עשה זאת, אין כל סיבה שלא נלך בעקבותיו ונשתמש אף אנו בספר מדהים זה.
באהבה.