אוכל בריא

אפרסמון להמון

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, תמר תאומים גורן
מקורו של האפרסמון בדרום מזרח סין, משם התגלגל ליפן וזכה לכבוד גדול. הוא מכיל כמות ניכרת של סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, מינרלים סידן, ברזל ועוד

העולם כנראה נחלק לשניים: אלו שאוהבים אפרסמונים ואלו שאינם סובלים אותם ובחיי שממש לא בצדק!

ימי ילדותי עברו בפתח – תקווה של פעם, מלאבסית – מה לעשות…
אבל בשכונה שלנו, שהייתה כנראה פעם מטע מעורב בפרדס לפני שסבי עליו השלום רכש את המגרש לבניית שלושה בתים בזה אחר זה, בשכונה הזו – נותרו לא מעט עצים גם אחרי שתם פרויקט הבנייה והשכנים החלו לאכלס אט אט את הבתים.

היו שם שיחי פיטנגו, עצי לימון וקלמנטינה, שסק וגויאבה ועץ תאנה טיפס על ביתן האשפה והיה גם עץ אפרסמון.

לא יודעת איך נפל דבר ולמה, אבל לכל שכן היה העץ שלו כך שכולם בשכונה ידעו שעץ האפרסמון היה שייך לעדנה ההונגרייה – זו שתמיד נשבעה שהיא לא אוכלת שום דבר ולכן אינה מבינה מדוע היקפיה היו – איך לומר בעדינות? עגולים ומלאים עד אפס מקום.


מכל מקום, עץ האפרסמון היה ידוע כשלה. כילדים שיחקנו בחוץ, בחצר כך קראו לזה פעם. משחקי תופסת, מחבואים, ארצות, שמות, חמש אבנים, דודס, סטאנגה ומה לא – היו מנת חלקינו היומית ואהבנו כל דקה.

אבל יותר מכל, אהבנו להתנדנד על עץ האפרסמון של עדנה ולמה? לא משום שהוא היה איתן וענֵף, אלא משום שבעיקר זה הרתיח את עדנה וחוץ מהתנדנדות מפוקפקת על ענפי האפרסמון הדקיק, הרווחנו גם את מופע האימים של עדנה (נסו לשוות לכך מבטא הונגרי עסיסי וכבד).

הכל היה טוב ויפה עד שאחת מהחבורה שלנו, החליטה שהיום הוא תורה להתנדנד על האפרסמון – הכל לכאורה תקין, אלא שמימדיה של אותה ילדונת ולא אקרא כאן בשמה… די הזכירו את מימדיה של עדנה ההונגרייה.

ואז, תוך התנדנדות על ענף האפרסמון התנהל ויכוח בין אותה ילדה לשאר חברי השכונה שהזהירו אותה לבל תתנדנד חזק מדי. הויכוח הפך קולני והזניק את עדנה אל החצר להבריח את הילדים – אבל בדיוק ברגע שעדנה הופיע הדלת וקולה החל מטפס מעלה במבטא הונגרי שכל מהותו גירוש הילדים אותה ילדה נפלה עם ענף האפרסמון שמן הסתם, היה עמוס פרי שרק חיכה שיקטפו ויאכלו אותו…

כילדים, אף אחד מאיתנו לא אהב אפרסמון – לא הייתה לנו הסבלנות להמתין שיסמיקו ויבשילו פירותיו ולכן טעמו העוקצני כפרי בוסר על הלשון חרץ את גורלו וכך עמד בפירותיו עד שאלו נפלו והזינו את האדמה בדשן טבעי…


עם השנים ערכתי מסע היכרות מחודש עם הפרי ולמדתי כמה נפלא, מתוק ואיכותי הוא האפרסמון:

אז מה יש לו להציע?
האפרסמון מכיל כמות ניכרת של סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, מינרלים כמו נתרן, אשלגן, מגנזיום, סידן, ברזל, מנגן ו- 3700 ממ"ג קרוטין  – ההופך בגופינו לויטמין A שבין יתר תפקידיו מסייע לשיפור הראייה והעור. המקטינים את הסיכון לחסימת עורקים.

מקורו של האפרסמון בדרום מזרח סין, משם התגלגל ליפן ובשתי מדינות אלו, זכה האפרסמון לכבוד גדול – שם יש לו גם גירסא מיובשת. הזן המוכר לנו בארץ הוא זן עפיץ העובר הבחלה (להעלמת אותה עפיצות תוך שמירה על פרי מוצק) הוא זן ה- "טיומף"

אז מה הבעיה?
אין שום בעיה! – אלא שצריך לצרוך את הפרי המופלא הזה במתינות, אכלו פרי אחד ליום, מחר יש עוד יום, אל תעמיסו על מערכת העיכול שלכם כמות כל כך גדולה של סיבים ביום אחד, סיבים זה נפלא – אבל לא בבת – אחת בכמויות גדולות.

בנוסף, חשוב לדעת שככל שאנחנו אוכלים יותר סיבים, בהתאם צריכה לגדול צריכת הנוזלים לכן הקפידו לשתות במהלך אותו יום בו אכלתם אפרסמון ואפשרו לסיבים "להתנפח" ולייצר בּוֹלוּס תקין שאמור לצאת ולשחרר את בני המעיים – "פקק" זו חוויה לא משהו בלשון המעטה.


Back to top button