מאת: פורטל אלטרנטיבלי, דליה גבע אדר
טיפים לתזונה טובה וכלים לניקוי הגוף ושיפור מערכת העיכול
כללים חשובים לחיזוק מערכת העיכול:
•לאכול בנחת, בישיבה. לא מול המחשב/ טלויזיה
•חשוב ללעוס טוב את המזון
•אכילה מסודרת ומאוזנת. לא להכביד על מערכת העיכול עם ארוחות כבדות מדי.
•בערב לאכול ארוחה קלה ולא בשעה מאוחרת
•("בבוקר תאכל כמו מלך, בצהריים כמו נסיך ובערב כמו אביון"…)
מזונות שמחזקים את מערכת העיכול:
•ירקות מאודים או מבושלים.
•גם אם בחרתם לאכול ירקות טריים, לא לאכול אותם ישר מהמקרר אלא בטמפרטורת החדר.
•כתומים- בטטה, דלעת, דלורית, גזר, פפאיה…
•דגנים מלאים- אורז מלא או בסמטי, קינואה, שיבולת שועל.
•טחינה, דגי ים
•קטניות- סויה, חומוס, שעועית, עדשים…- יש להשרות במים שמחליפים מדי פעם לפחות ל- 24 שעות.
מזונות שמנקים את הכבד:
ירקות ועלים ירוקים (הצבע הירוק מחזק את הכבד ועוזר בסילוק רעלים) – ברוקולי, שעועית ירוקה, פטרוזיליה, כוסברה, סלרי, חסה, פול ירוק, קישואים, ארטישוק, תרד, אספרגוס, רוקט, נענע, מנטה..
מחזקים ריאות ומערכת חיסון:
ירקות לבנים ובהירים- כרובית, צנון, צנונית, כרישה, שומר, כרוב, קולורבי, ג'ינג'ר…
מזונות שעוזרים להפחתת הליחה בגוף:
שיפון (בעיקר מלא), גריסי פנינה, סלרי, רוקט, בצל ירוק, זרעי פשתן, כרישה, נבטים, חזרת, תה ירוק, תה קמומיל, תפוחים ירוקים, לימון, חומץ תפוחים… (במצבים של דלקת אוזניים, קוצר נשימה, מחלות חוזרות, שיעול ועוד…)
הטעם החמוץ עוזר בהנעה של הכבד, מכווץ ומפעיל את כיס המרה ומשחרר מיצי מרה (שזו הדרך העיקרית של הגוף לשחרר פסולת), אך יש לצרוך במידה מפני שעודף חמוץ עלול לגרום לפעולה הפוכה.
תבלינים מניעים ומטהרים:
קימל, הל, שומר, זרעי שומר, כורכום, עשב לימון, מליסה.
מזונות שיוצרים ליחה בגוף ומחלישים את מערכת העיכול:
מוצרי חלב פרה, בננות, מזון מטוגן ושומני, עודף סוכרים, עודף קמח לבן, צבעי מאכל, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח, בוטנים (כולל חמאת בוטנים ובמבה), מזון תעשייתי ומעובד- נקניקים למיניהם, מרגרינה, מזונות שעשירים בחומרי הדברה, קפאין (קפה, שוקולד, משקאות אנרגיה, קולה, קקאו ומגוון סוגי תה), אלכוהול.