מאת: פורטל אלטרנטיבלי, ד''ר אדית נורמה דניאל
תסמונת עייפות כרונית התופעה שבפוטנציאל שלה יכולה להיווצר מעצם היציאה מאיזון של מערכות שונות בגוף.
תסמונת עייפות כרונית התופעה שבפוטנציאל שלה יכולה להיווצר מעצם היציאה מאיזון של מערכות שונות בגוף. ברפואה נוטים לשייך את הסיבות לעייפות הכרונית כתולדה של סוגי זיהום שתוקפים את מערכת החיסון, סוגי אלרגיות, עומס של רעלים או תת תיפקוד של בלוטות. התסמונת נכנסת להיות תחת קטגוריית עייפות כרונית החל מזמן בו התופעה חוזרת על עצמה למשך חצי שנה ויותר ומאיטה את כל פעילויות החיים. התופעה יכולה להתלוות בקושי להירדם חום ובלוטות נפוחות.
קיימות שתי קטגוריות בתוך העייפות הכרונית:
1. עייפות כתוצאת לוואי של מחלות.
2. עייפות שכתוצר לוואי למצבים נסתרים מהעין שלא מוגדרים כמחלה. מצבי נפש, פוסט טראומה הלם ואו עודף רעלים בגוף יכולים לגרום לתופעות לוואי של עייפות כרונית.
מה ההבדל בין עייפות רגילה לתסמונת העייפות הכרונית?
עייפות רגילה ניתנת לפתרון מהיר באמצעות שינה ומנוחה, חופש, מדיטציה, שתייה ואכילה
עייפות רגילה הינה תולדה של חוסר בויטמינים או מינראלים מסוימים, עודף מתחים, עודף עבודה, עודף תחרותיות, מתח של מבחנים, צורך לעמוד ביעדים וציפיות רבות וגבוהות, או פשוט של אנשים שאוהבים לעבוד ולבלות וממעיטים בשעות שינה נדרשות או הולכים לישון באמצע הלילה וצריכים להקדים לעבודה.
אך כל המצבים האלו ניתנים לשינוי וצבירת כוחו מחודשת ללא יוצא מין הכלל באמצעות התנהלות נכונה שינה מספקת מנוחה או הורדת מתחים. אכילה ושתייה מספיקים.
עייפות כרונית הנה העייפות שלא עוברת ולא מושפעת משינה עמוקה ורבה או מנוחה – היא אינה קשורה לכמות המנוחה שתינתן לאדם -הוא ממשיך להישאר עייף כמו במצב ההתחלתי
ההבנה של הרפואה המשלימה לגבי נושא העייפות הכרונית:
1.עייפות כרונית מצביעה על חוסר איזון שנוצר במערכת הפיזית והנפשית, שכן הגוף והנפש קשורים אחד בשני. גוף האדם בנוי ועובד על אנרגיה חשמלית שנעה במסלולי מערכות העצבים שהבסיס שלה הוא המוח ומערכת העצבים שפרוסה בתוכו ולאורך עמוד השדרה ומשם מעצבבת את כול חלקי הגוף
2. אנרגיית חיים שנקראת אנרגיית הצ'י -ק'י שנעה בערוצי האנרגיה 24 המרידיאנים שפרוסים לאורך כול הגוף ואחראיים על הפעלה והזנה של האיברים השונים בגוף באנרגיית חיים למטרת ביצוע כול פעולות החיים בצורה חיונית וטובה.
3. על אנרגיה שהגוף מקבל באמצעות פירוק מזונות ושתייה שמוחדרים אליו על פי הצורך.
4. אנרגיה שהגוף נטען או פורק עודפים בה באמצעות הטבע – השמש -מטעינה אדמה- סופגת עודף במטען חשמלי. הירח מטעין ואו סופך תלוי במצבו מלא או ריק.
5. אנרגיה של קרינות שהגוף סופג – שלרוב מערערות של הקצב הפנימי של מערכת העצבים עודפי חשמל סטאטי וקרינה יכולים לגרום או לירידה ושבירת מתח לעייפות או לעלייה במתח.
6. אנרגיה שהגוף נטען של חומרים רעילים שגורמים להאטה בקצב התהליכים הפיזיולוגיים והנפשיים
7. אנרגיה נפשית שבה אתה נטען או ממנה מתרוקן כתוצאה מ לחצים שונים: בנושאי מחלות, אהבה, כספים, זוגיות, משפחה השגיות.
8. אנרגיה שהגוף נטען או פורק בעודף או חוסר ברזל המוגלובין בדם אנמיה.
9. אנרגיה שמקורה בסנכרון נכון בין בלוטת הורמונאליות וחוסר אנרגיה שנוצרת מתת-פעילות של הבלוטות.
10. אנרגיה שפוחתת עקב טראומה אישית, משפחתית, בעבודה.
בתהליך הטיפול בבעיה יש לערוך בדיקות שנחוצות כדי לשלול מצבי חוסר איזון כמו:
מחסור במינראלים וויטמינים.
תת פעילות של בלוטות.
עודף חומציות PH בגוף.
התחלת סרטן.
התפתחות סכרת.
שינוי אורחות חיים כחלק מהפתרון
הוספת פעילות גופנית מתונה ולא נמרצת שעלולה להחריף את הבעיה.
פעילויות טובות הן: יוגה, מדיטציה, טאי צ'י, צ'י קונג, פלדנקרייז, אלכסנדר רכיבה על אופניים.
ישנם חוקרים הסבורים שמקור הבעיה בתסמונת עייפות כרונית נעוץ בחלקו בפעילות לקויה של בלוטת האדרנל, שתוצאתה לחצים גופניים ונפשיים ואפילו מחלות נגיפיות. צמח המרפא ליקוריץ ידוע כממריץ את פעילות הבלוטה. גם גינסנג מקובל כצמח מרפא המחזק את מערכת הבלוטות להפרשה פנימית (הורמונים). במחקר ראשוני נמצא שמתן של גינסנג בעקבות מתן ליקוריץ סייע בהפחתת העייפות הכרונית.