טיפול טבעי בכינים
מאת: פורטל אלטרנטיבלי, ד''ר אסנת וולף
מהו טיפול טבעי בכינים? כיני ראש אינן מהוות סימן לחוסר היגיינה או מצב חברתי מסוים כפי שטעו לחשוב בעבר. הבעיה משותפת לכלל האוכלוסייה.
כיני ראש – תופעה מטרידה מאוד, הנקראת בשפה הרפואית Human Pediculosis. הבעיה מעיקה אך אינה מסוכנת. כיני ראש אינן מהוות סימן לחוסר היגיינה או מצב חברתי מסוים כפי שטעו לחשוב בעבר. הבעיה משותפת לכלל האוכלוסייה.
מה הן הכינים – כיני הראש הינן חרקים קטנים החיים בקרקפת ובשיערם של בני האדם. גודלן זעיר כגודל האות י' כאן בכתבה, והן מופיעות במגוון צבעי החום, מבהיר ועד לכהה, אך לאחר מציצת דם – הן נראות אדמדמות. יש להן שש רגליים ובקצה כל רגל – טפרים, בעזרתם הן נצמדות לשיער ונעות ממקום למקום. אין הן מסוגלות לקפוץ או לעוף.
דרכי הנשימה שלהן היא בזימים – חורים הממוקמים בצידי הגוף, אותם הן סוגרות בזמן חפיפה כך שאי אפשר להטביע אותן.
כיני הראש ניזונות מדם שהן מוצצות מהקרקפת, המעורב ברוק פיהן. בעזרת הפה הן מחוררות את העור, ודרך אותו חור שהן יצרו, הן "מזריקות" רוק המונע את קרישת הדם. נראה שאותו רוק המוזרק לקרקפת הוא אשר גורם לגירוד. כיני הראש אינן שורדות זמן רב הרחק מראש אנושי, מאחר ובדרך זו אין להן מקור הזנה, וכך הן מתייבשות ומתות.
רוב הכינים הנמצאות על הראש הן נקבות – דבר המסביר את מהירות התרבותן. לאחר שהכינה הנקבה הופרתה על ידי הזכר (מספיקה הזדווגות אחת כדי להטיל ביצים מופרות למשך כל חייה), היא מטילה מספר ביצים ומדביקה כל ביצה על בסיס השערה, שם תנאי המחיה טובים עבורה (טמפרטורה, לחות). לאחר כשבעה ימים בוקעות מהביצים נימפות העוברות שלושה שלבי התפתות ומשילות עורן בכל שלב. לאחר כעשרה ימים, הכינים הצעירות הופכות לבוגרות ומתחילות במחזור הרבייה.
כינה בוגרת חיה כשלושים יום, ניזונה מדם הראש האנושי ומסוגלת להטיל 10-5 ביצים ביום.
כיצד נגלה את הכינים על הראש
השיטה הטובה ביותר: סירוק בעזרת מסרק כינים, שהוא מסרק בעל "שינים צפופות" היכול לאסוף בדרכו את הכינים הנמצאות על הקרקפת. אם מאתרים אפילו כינה אחת (לא כל שכן כינים רבות יותר) – עוברים לשלב הטיפול.
טיפול
קיימים תכשירים רבים בשוק הקוטלים את הכינים. רוב התכשירים לטיפול בכינים הנמכרים בשוק מכילים חומרי הדברה כימיים כחומר-פעיל.
חומרים אלו נספגים בגוף ולכן קיימת המלצה גורפת של הרופאים, הרוקחים, ורשויות בריאות – לנקוט זהירות כאשר משתמשים בחומרים אלה.
מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות לגבי עמידות הכינים למוצרים השונים הוכיחו כי כינים פיתחו עמידות לחומרי הדברה כימיים, ובמקום שבעבר חומרים אלו חיסלו את הכינים ביעילות, כיום הכינים מצאו דרך להתמודד בהצלחה מול אותם חומרים.
טיפול בדרכים טבעיות
א. ישנם חומרים הפועלים דרך מנגנון פיזיקאלי הממיס את שכבת השעווה העוטפת את הכינה, מנקב אותה וגורם להתייבשותה ולמותה. החומר הפעיל כאן הינו isopropyl – (תרכובת אורגנית המכילה פחמן ומימן). לאחר שימוש בחומר זה לפי ההוראות, יש לסרק את שיער הראש, ו"לאסוף" את הביצים ואת הכינים המתות.
כדאי לחזור על הטיפול לאחר שבוע, זאת כדי לוודא שכל הכינים הצעירות הבוקעות מהביצים (אלו שלא הומתו בטיפול הראשון) יומתו בטיפול השני, טרם הפכו לבוגרות המטילות ביצים נוספות. זהו צעד חשוב מאוד בהצלחת הטיפול.
לאחר טיפול מוצלח, יש להמשיך ולבדוק את הראש (עם מסרק כינים) על בסיס קבוע, למניעת הדבקות נוספות.
ב. טיפול בתערובות שמנים אתריים המכילות:
שמן אתרי אקליפטוס – מחטא, דוחה חרקים.
שמן אתרי גרניום – מחטא, מעולה לטיפול בעור, אנטי דלקתי.
שמן אתרי לבנדר – אנטיספטי, אנטי דלקתי, תורם לבריאות השיער.
שמן אתרי רוזמרין – מחטא, יעיל נגד כינים.
שמן אתרי טגטס – מחטא ומטהר.
** קיימת מחלוקת האומנם שמן אתרי רוזמרין – יעיל יותר מכל שמן אתרי אחר בדחיית כינים? העובדות בשטח מראות שלרוזמרין יכולת דחיית כינים גבוהה ביותר ומומלץ להוסיפו לתערובות השונות.
ג. שמפו עץ התה – זהו שמפו יומיומי יעיל הנמצא בשימוש בקרב ילדים הנוטים להידבק בכינים. שמן עץ התה הוא שמן אנטיספטי.
ד. מסרק כינים אלקטרוני הקוטל את הכינים ללא חומרים כימיים. בזמן סירוק השיער – נלכדת הכינה ביחידת הסירוק וגורמת לפריקת מטען חשמלי זעיר עליה, הגורם למותה. המסרק קיבל את אישור ה-FDA והוא מופעל באמצעות סוללה AA V1.5
ה. מרכך שיער או שמן תינוקות הנמרחים על שיער הראש. יש לכסות את השיער במגבת או בניילון נצמד למשך שעתיים, פעולה החונקת את הכינים וגורמת למותן. לאחר מכן מסרקים את השיער במסרק כינים.
ו. חומץ הנמרח על הידיים, ואיתו מעסים את הקרקפת, במיוחד מאחורי האוזניים ובעורף.
אמונות טפלות / עובדות
1. כינים קופצות ומתעופפות מראש לראש – לא נכון, הן זוחלות מראש לראש, ממשענת ראש של כסא, או עוברות במברשת/מסרק. אין להן כנפיים ולכן הן אינן מסוגלות לעוף.
2. ניתן להידבק בכינים בבריכה – לא נכון, הן אינן שוחות.
3. שיער צבוע עמיד בפני כינים – לא נכון, צבעי שיער אינם דוחים כינים.
4. עם הידבקות בכינים חובה להרתיח מצעים ובגדים – לא נכון, הן מתקיימות רק כאשר הן מוצצות דם ולכן מספיק לארוז את המצעים בשקית ניילון למספר ימים עד שהן תמותנה ברעב.
5. ניתן להשתמש בנפט כחומר המטפל בכינים – לא נכון, נפט גורם לכוויות בקרקפת ואדי הנפט עלולים לגרום לדלקת ריאות כימית.
* נקודה למחשבה *
כינים – השלישית במכות מצרים.
על מכת הכינים נאמר שעפר הארץ הפך לכינים שפגעו באדם ובבהמה.
האם הכינים התוקפות את ראשי ילדינו כיום הן אותן כינים, או שהן "מכה שאינה כתובה בתורה…" ?
ליצירת קשר ופרטים נוספים על אסנת וולף