מאת: פורטל אלטרנטיבלי, סיגל תמיר
המדריך המלא לשמירה על רמה תקינה של אבץ בגוף מניעה של מחסור באבץ.
אבץ הוא אחד המינרלים החשובים בגוף. התסמינים למחסור באבץ הם בין היתר: נשירת שיער, ירידה בתפקוד היומיומי, עייפות, בעיות במערכת העיכול ועוד. אז מה צריך לעשות כדי לשמור על רמות אבץ תקינות בגוף.
אבץ הוא אחד המינרלים הנצרכים בכמות זעירה, אך למרות זאת יש לו תכונות חשובות רבות. מאגרי אבץ מצויים בגוף האדם בדרך כלל בכדוריות הדם האדומות, בשרירים, בכבד, בכליות, בערמונית ובעיקר בשלד. הילוד הוא בעל מלאי קטן מאוד של אבץ ומאגר זה מתמלא במשך הזמן באמצעות תזונתו.
האבץ הינו אחד המרכיבים של אלפי אנזימים. בין השאר אנזימים הקשורים עם חילוף החומרים של החלבונים והפחמימות.
לאבץ מספר תפקידים חשובים: הוא בעל השפעה על מצב הרוח, יש לו תפקיד בהתפתחות המערכת החיסונית.
לאבץ תפקיד חשוב בסינתזת חלבונים, הוא עוזר בבניית העצמות בשלד, ויש לו תפקיד בהתגברות על זיהומים.
הידעתם? האבץ אחראי על חוש הטעם.
אצל בנות שסבלו מאנורקסיה וכן אצל קשישים נמצא מחסור באבץ לאחר שחוש הטעם שלהם ירד ועם הוספת האבץ השתפר התיאבון.
בעור מצויים 20% מכמויות האבץ שבגוף האדם והוא מסייע לתהליך החלמה מפצעים.
במספר מחקרים נראה שחולי סרטן הוושט סבלו ממחסור באבץ. האבץ הכרחי להעברת ויטמין A מהכבד, ולכן באופן עקיף מונע התפתחות סרטן הריאות.
במחקר שפורסם בספטמבר 1992 נמצא כי בארצות מתפתחות ילדים הניזונים מהנקה סובלים מקצב גדילה ירוד וממשקל נמוך מהממוצע בגילאי 4-6 חודשים. לאחר תוספת אבץ במשך שלושה חודשים הראו התינוקות שיפור ניכר בגדילה.
רק 50% מהאבץ הנצרך נספג במעיים ונאגר בגוף. כמויות גדולות נפרשות.
לתפריט היומי חשיבות רבה בספיגת האבץ.
הגורם העיקרי המשפיע הינו חומצה פיטית שמצויה בדרך כלל בדגנים מלאים, כאשר החומצה מתערבבת עם האבץ במעיים, לא תהיה ספיגת אבץ אך גם צריכה של זרחן בכמויות גדולות מקשה על הספיגה ישנם גם חומרים אחדים בתעשייה המקשות על ספיגת אבץ.
פרי הדר לעומת זאת מסייע בספיגת אבץ.
סימנים למחסור באבץ:
ירידה בתאבון, ירידה בחוש טעם וריח, שינוי במצב רוח, עיכוב בהחלמת פצעים, דיכאון, בחילה, נשירת שיער, שלשול, ירידה בעמידות לזיהומים, בעיות בגדילה, פיגור בהתפתחות אברי המין.
אנשים העוסקים בפעילות גופנית מוגברת עשויים לפתח מחסור, מכיוון שהם מאבדים אבץ בזיעה.
דיאטות עשירות בסיבים ואכילת פירות וירקות בלבד עלולות לגרום למחסור באבץ.
גם מחלות כרוניות ומצבים אקוטיים כגון ניתוחים, כוויות ופציעות יגרמו לאבוד גדול של אבץ.
מקורות לאבץ:
קטניות יבשות, אגוזים, קמח מלא ומוצריו, ביצים, בשר.
יש לזכור כי זמינותו של האבץ שמקורו בצומח תלויה גם ברמת חומצה הפיטית המצויה בו.
תכולת האבץ במזון ל- 100 גרם מוצר:
נבט חיטה- 17 מ"ג
אבקת חלב- 4.5 מ"ג
גבינה- 3.5 מ"ג
גריסים- 3.3 מ"ג
לחם מלא- 2.8 מ"ג
ההמלצה הינה:
למבוגר: 15 מ"ג
לאשה הרה: 20 מ"ג
לאשה מניקה: 52 מ"ג