טיפולים ברפואה משלימה

עיסוי תינוקות

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, שפרה בן צבי
העיסוי שבא מכפות ידייך יוצר קשר משמעותי מאוד והוא בעצם חיבור ישיר וזורם בינך, האם ובין תינוקך.

בשבטים החיים קרוב לאדמה ולטבע, לחי, לצומח, לסבתא המנחה את בתה- האם הצעירה- ומלמדת אותה לעסות את תינוקה כחלק טבעי ביותר של קבלתו לחיקה, לאחר הגיחו מרחמה. 

העיסוי שבה מכפות ידייך יוצר קשר משמעותי מאוד והוא בעצם חיבור ישיר וזורם בינך, האם ובין תינוקך. ההבנה הראשונית והחשובה ביותר, באה מן המגע הגופני שהוא צורך קיומי המייצר תחושת בטחון בטרם נוצר קשר העין או קשר הקול. 


תינוק המגיח אל העולם זקוק למגע גופני, העיסוי הוא אחד הכלים הטובים ביותר לפתח את מערכת היחסים בין האם/אב לרך הנולד כמו כן זמן העיסוי מאפשר ניתוק יומי מהמטלות השוטפות, הרגעה מיוחדת גם לתינוק וגם לאם/אב העוסקים בעיסוי. תינוקות הנהנים מעיסוי יום יומי ירגישו בטוחים יותר, ישתפו פעולה בעתיד ובסבירות גבוהה יהיו רגועים יותר. 

כיום, יותר ויותר בתי חולים מאפשרים לאם ולאב להכנס אל האינקובטור, לעסות בטיפת שמן את רגליו וידיו של התינוק הפג ועל ידי כך לחזקו, לאזנו, לעודדו ובכך לתקשר עימו נכון יותר במיוחד בתקופה בה הוא אינו מרגיש כל מגע לאחר צאתו מן הרחם. 

העיסוי עוזר לפתוח חסימות אנרגטיות ושרירים תפוסים, העיסוי מאזן את מערכת העצבים ומחבר אותך למודעות גבוהה יותר לתחושותיך ומאוחר יותר, בעסותך את תחנוקך, מעמיקה הקרבה, התבונה, קשר הלב בינכם מתחזק והמערכת החיסונית של התינוק מתחזקת.

העיסוי כחוויה משפחתית: 
התופעה הבלתי נמנעת של קנאת אח/ות, עם בואו של תינוק הרבה פעמים נפתרת יפה מאוד בעזרת עיסוי רך, מענג וריחני גם עבורם – בטרם השינה, כך, בואו של התינוק אף מחזק את מעכת היחסים במשפחה המורחבת ומקל על האח/ות הגדולים יותר.

מאוד רצוי ומומלץ לשתף וללמד גם את האב את מלאכת העיסוי והוא יצטרף אל חוויית העיסוי המשפחתי ויחלוק בעומס הרגשי. כך העיסוי היומי הופך לחוויה משפחתית ומקל עליה את ההתמודדות היום-יומית.


הנחיות חשובות לביצוע:

*החדר צריך להיות חם ומאוורר, מוזיקה מרגיעה ברקע (מוזיקת טבע מומלצת), או לחילופין מוזיקת העידן החדש שגם היא מרגיעה ומשרה אווירת נינוחות אצל התינוק וגם אצלך, להרחיק מרעש טלפונים. התינוק הערום מונח על מצע רך כשפניו למולך בין רגלייך, את בבגד נוח ורחב, ללא תכשיטים, נשענת בגבך אל הקיר, ידייך נקיות, יצוקת שמן ומחממת בין ידייך לטמפרטורת הגוף.
 
*משך זמן העיסוי עולה בהדרגה: מעשר דקות ליום, עד שלושים דקות ליום (לא יותר), שעתיים אחר הארוחה ורצוי אחרי אמבטיה כאשר התינוק מריח ומחייך בשעת חסד זו.
 
*אין לעסות תינוק בעת מחלות הילדות ו/או כאשר יש לילד חום מעל ל – 38 מעלות     

*בעת עצירות, עיסוי הבטן ייעשה עם כיוון השעון .
 
*בעת שלשול, עיסוי הבטן יעשה נגד כוון השעון.
 
*מומלץ להשתמש בשמן המותאם לשומניות של גוף התינוק על בסיס שמן המקדמיה.


Back to top button