צ'י קונג – עקרון התנועה הרכה והמאזנת

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, פנינה מתוק
צ'י קונג הוא נכס תרבות שצמח בסין העתיקה. המטרה בתרגול לאפשר לגוף לצמוח ולהתפתח בתוך הנתונים הטבעיים שלו.

הצ'י קונג הוא נכס תרבותי בן כ- 3000 שנים שצמח בסין העתיקה, מן ההתבוננות בחוקי הטבע והשפעתם על תהליכי התפתחות התודעה. התנועה של הצ'י קונג מבטאת את תחושת הקשר והחיבור של האדם עם העולם תוך כדי הבנת התהליכים והמחזוריות שבטבע. המטרה בתרגול לאפשר לגוף לצמוח ולהתפתח בתוך הנתונים הטבעיים שלו.

בסיס התנועה לפתח מודעות לשימוש נכון בהזנת הגוף, ויסות פעולתם של האיברים הפנימיים על ידי הזרמת האנרגיה בנתיבים השייכים למערכת העצבים, והכרה ביכולת הריפוי הטבעי, גוף נפש ורוח. מהות התנועה, הוא פיתוח יכולות של ריכוז מנטאלי ופיסי, נשימה מודעת, כוונה בהולכת הצ'י, יציבה נכונה, העצמת כוח החיים וחיזוק פיסי ונפשי. הדגש על שילוב רוך והצבת הגוף תוך כדי התייחסות לאנרגיה המקיימת ויוצאת מהאברים הפנימיים.


מקובלת המחשבה, שכדי להפעיל כוח רב, יש צורך בשרירים חזקים, או בכוח פיזי חזק. 
כדוגמא: נעיצת יתד באדמה על יד פטיש. תהליך שמכיל שני שלבים. תנועה מעלה ותנועה מטה.

א. הרמת הפטיש לגובה אפשרי, על מנת להגדיל את האנרגיה הפוטנציאלית. 
ב. הורדת הפטיש במהירות אפשרית על מנת להגדיל את מהירות הנפילה ולהביא למקסימום אנרגיה. 
בשלבים אלה יש צורך באימון כוח גופני שתלוי בשרירים. והמוטיב המוליך, הוא תרגול לפיתוח שרירים חזקים. אך, האנרגיה של השרירים מוגבלת בשני מישורים: חוזק ובכוח הסבל של היחיד.

תרגול צ'י קונג לומד באמצעות התנועה, להשתמש במעט כוח פיסי ובמקומו מתרגל תנועה שמניעה להרפיה ורכות. על ידי הרפיה ורכות מלמדים את השרירים לפעול כמכניזם של שווי משקל ותמיכה, כדי שהגוף ייעשה קליל ומוכן לפעולות זורמות ונעימות.
העיקרון של עבודה עם צ'י קונג , היא הפעלת אנרגיה ותיעולה לערוצים בונים. 

הגוף הינו מכונה שיכולה לפעול כגנרטור של הרבה סוגי אנרגיה וכוח. המוח האנושי (מיינד) הוא הגנרטור הראשי, כי הוא שגורם לתודעה ולכן על ידי כוונה ותרגול, התודעה יכולה להתפתח וליצור יש מאין.

תרגול כוח התודעה הוא התכלית שבונה כוח פיסי ללא מאמץ.
על מנת לפתח את האנרגיה והחיות הזורמת יש להתאמן בשני מוטיבים שמובילים לטיפוח הצ'י וזרימתו. 
* ריכוז – כוונה ללא הפעלת מתח 
* עוצמת רכות ללא הפעלת כוח פיזי.

המתרגל לומד לפתח את האנרגיה, מכפות הרגליים, העוברת אל אזור המותניים, הזרועות ולבסוף אל כפות הידיים. דרך התרגול, יבחין התלמיד בחום או ברטט בכף היד שמתפשט לכל הגופים ומנווט את החסימות כלפי חוץ. 

בואו נחשוב לרגע על הצעצוע המוכר לכולם: " נחום תקום". חיבור של עצם קטן שחלקו התחתון מחובר אל עצם גדול, שכאשר מנענעים אותו, תמיד יחזור למצבו הזקוף. צעצוע זה מציג מצב של איזון מוחלט. שני גורמים תורמים ליציבות התנועה.
א. מרכז הכובד הוא באופן יחסי נמוך.
ב. הקו של מרכז הכובד והכוון של שדה המשיכה מחבר את החלק העליון אל מרכז האדמה ונשאר בתוך האזור של הבסיס התומך.

בתרגילי צ'י קונג אנחנו מפתחים תרגילי יציבה ושווי משקל באמצעות חיזוק האנרגיה במרכז הטבור ובדאנטיין. (3 ס"מ מתחת לטבור) הגוף משמש כלי מעבר בין שמיים וארץ.

מבחוץ המתרגל נראה כשקט ובתנועה "פסיבית", אך בתוכו בונה תנועה סיבובית שבמרכזה כוח ועוצמה רבים. כל התנועות בתרגול, מבוצעות מתוך דגש על תנועה מודעת תוך יצירת חופש ומרחב פנימי. הבסיס להצלחה הוא ריכוז מתוך שלווה, אותה מוצאים ובונים תוך כדי תרגול, לימוד חוויתי של ניתוק מוחלט מהעבר והעתיד והתחברות אל זמן עכשווי.

תרגילים אלה מפתחים את יכולת הגמישות והזרימה שמאפשרת לחוות בזמן התרגול פתיחות, שלווה ונינוחות פנימית. מושג פנימי שקורא לפעולה ללא פעולה… לתנועות הזורמות השפעה משחררת ומגמישה את רקמות השרירים, המפרקים והגידים. 

תנועות האגן והנשימות העמוקות גורמות לעיסוי האיברים הפנימיים ושחרור מערכת הנשימה ולכן יש להם אפקט תרפויטי על מחלות כרוניות. התרגילים ממריצים פינוי פסולת מרקמות השרירים והמוח, תפקוד מערכת חילוף החומרים, מערכות לב ריאה והמערכת האלקטרו-אנרגטית. כיוון שהתנועות מניעות את זרימת הצ'י במערכות, ישנה השפעה נכרת על איזון משקל הגוף ושחרור שומנים ומשקלים מיותרים.


הלימוד הוא החזקת הגוף מתוך זקיפות רכה, כשהדימוי הוא עמוד שדרה כקני סוף. רך וגמיש, פונה כלפי השמש ושורשיו חזקים ועמוקים בקשר עם האדמה המזינה, וראשו אל השמיים והשמש. כשיש רוח חזקה מתכופף ומגמיש וכך אינו נפגע…אינו מתנגד אל הגלים שנושאים אותו אל הלא נודע.

תרגול זה משלב מדיטציה, נשימה ותנועה רכה וזורמת.

הרגשות המתעוררים בחיים בכלל, ובמצבים השונים מווסתים תוך כדי תרגילי התנועה, להזנה ולתמיכה. לכן יש כאן השפעה ישירה על תפקוד מערכת העצבים המרכזית והשפעה מרפאה לסימפטומים הקשורים למתח נפשי, כגון, בעיות במערכת העיכול, מעי רגיז, לב, אסטמה, לחץ דם ונשימה…

לתרגול בעמידה תרפויטית, "חיבור לשורשים" תוך העברת שיווי משקל, ישנה השפעה על חיזוק העצמות. עוזרת ליצור יציבה משופרת וחלוקת מסה נכונה על המבנה השלדי ולכן מונעת ומשפרת אוסטיאופורוסיס. החיבור לשורשים הינו ביטוי מהווה, השפעה ישירה על הערכים האישיים, רצונות, וביטוי האופי הטבעי בקלות וברוגע….

כל קבוצת תרגילים "קטה", משפיעה על אזור אחר בגוף ויש לה משמעות פילוסופית מרפאה. תשומת הלב בתרגול אל התחושה הפיסית ,היכן היא מופיעה ומשפיעה ועל הרגשות הנעים עמה. טווח התנועה במפרקים השונים בגוף הם ביחס ישיר לתנועת האיברים, ולכן, התנועה לפעמים קטנה ופנימית ולפעמים גדולה ומלאה. התנועה בקצב איטי אך בעלת עוצמה ומווסתת תנועה הרמונית בהתאם ליחסים הקינטיים בין השרירים השונים בגוף.

לב ליבו של מהות התרגול בצ'י קונג, הוא רעיון הטיפול העצמי, שבו האדם מחזק את משאבי הכוח הפנימיים שבו, "אנרגית החיים", במקום לחפש רק עזרה חיצונית בדמות תרופות, תוספי מזון וכו'. תרגול קבוע, מתמשך ועקבי, הינו תנאי להשפעת תוצאות חיוביות כחלק מדפוס ההתנהגות החדש שהאורגניזם מאמץ. הגוף והנפש נרגעים ותחושת איזון ושחרור הם חוויה מהנה של הבוחר לתרגל לאורך זמן.

ליצירת קשר ופרטים נוספים על פנינה מתוק.


מחפש מטפל / מטפלת? לחץ לרשימת מטפלים באזור שלך

הנהלת האתר

מאמרים אחרונים

לשתות בריא – כל מה שצריך לדעת

המים הם מרכיב חיוני והכרחי לתפקוד מערכות הגוף, מאחר שגוף האדם מורכב מכ-2/3 נוזלים. יש…

נובמבר 13, 2024