מאת: פורטל אלטרנטיבלי, הילה לב
חיזוק ותמיכה במערכת החיסון באמצעות רפואה תזונתית
השילוב בין התחביבים הקולינריים שלי ,לבין בריאות ורפואה, משמח אותי כל פעם מחדש. ניסיוני מוכיח לי שאפשר להתעסק חיים שלמים ברפואה תזונתית ועדיין כל יום ללמוד משהו חדש על השפעת התזונה על הגוף.
השבוע הייתה לי חוויה אישית מקסימה של חיזוק חיסוני וכללי פשוט עם מרק שמכיל המון שורשים, פטריות ותבלינים מחממים (וכמה לחשים …) לזה אני קוראת "תרקחת קסמים". איש חולה אחד פשוט התאושש פלאים אחרי שני ספלי מרק! אז, כמובן, אשתף פה את המתכון ואתן דגש על מזונות מחזקי הצי החיסוני. אבל קודם, בואו נדבר על מערכת החיסון ועל האיברים שמשתתפים במערך המגן מפני מיקרואורגניזמים מחוללי מחלה.
מערכת החיסון היא אחת מהמערכות המורכבות ביותר בגוף האדם. היא מוכרת ככלל תאי הדם הלבנים. אולם בפועל זוהי פונקציה שלמה של איברים שונים, תאים ומולקולות שתפקידה להגן על הגוף מפני פלישה של מיקרואורגניזמים פתוגניים כגון חיידקים, נגיפים, פטריות וטפילים שונים, וכן מפני רעלנים והתפתחות מחלת הסרטן.
למערכת העיכול יש מפגש עם העולם החיצוני, ועליה לעשות את הסינון הראשוני של מה שנכנס לגוף לפני שהוא עובר להזנת הדם. מערכת העיכול מדרכיה העליונות ועד התחתונות משמשת כממגרת חיידקים, פתוגנים חיצוניים ורעלים. זוהי פונקציה חיסונית חשובה ביותר ולכן יש כל כך הרבה דגש על בריאות וניקיון מערכת העיכול בכל גישות הרפואה הטבעית!
שימו לב על הכבד שמסנן את כל הדם סביב השעון – וגם הוא דואג לסנן רעלנים, חיידקים, ווירוסים וחומרים שעלולים לפגוע בגוף.
מערכת הנשימה, מהווה איבר חיסוני מרכזי. המפגש עם האוויר אותו אנו מכניסים מבחוץ מצריך סינון וניקוז תמידי של חומרים מזיקים. וכן העור הוא איבר הגנה חשוב ורחב טווח. וכמובן, תפקודם של תאי הדם הלבנים. החיילים המקיימים ביניהם יחסי גומלין ענפים, המאפשרים להם לפעול באופן מסונכרן ומתואם נגד פולשים זרים ומסוכנים.
התפקוד החיסוני מתבטא בתפקוד הגוף כולו. איברים שונים בגוף מתבטאים כחלק ממערכת שלמה שהיא המערך המגן של הגוף. מכאן שדבר הכרחי הוא חיזוקו של הדם והעשרתו בחומרים חיסוניים. אך בנוסף לכך, חשובה ההקפדה על עיכול תקין, כבד נקי, נשימה בריאה ואף על עור בריא!
מה יש לאדמה להציע לנו כממריצי חיסון במטבח?
פטריות שיטאקי – פטריית מאכל הידועה בשימושיה הקולינאריים והרפואיים, בעיקר בארצות המזרח. מכילה פוליסכרידים אשר הינם המרכיב העיקרי להשפעתה החיסונית והמחזקת רחבת הטווח. טעמה הבשרני משדרג כמעט כל תבשיל או מרק והיא מאוד בריאה ומזינה.
לימון – מכיל כמות גבוהה של וויטמין c, חומצה פנולית, היספרידין ושמנים ארומתיים ייחודיים. לאחרונה הוכחה יכולתו להשמיד תאים סרטניים.
תה ירוק – בזכות ריכוז הפוליפנולים נוגדי החמצון הגבוה שבו הוא הופך לממריץ חיסוני, בין היתר דבש, מזון מלכות ופרופוליס – מוצרי כוורת מכילים פיטוכימיקלים טבעיים וחומרים אנטיספטיים המשמשים את הדבורים לבניית הכוורת, להזנת המלכות ופועלים בגופינו כחומרי הגנה מפני מחלות.
שורש ג'ינג'ר ושורשי ירקות נפוצים – לפי הרפואה הסינית חלקי הצמח אשר גדלים מתחת לאדמה מחזקים את יסוד האדמה, דהיינו מחזקים את הטחול ואת מערכת העיכול ומעצימים את הדם.
שום – אנטי באקטריאלי, אנטי וויראלי, אנטי ספטי, אנטי סרטני, אנטי פרזיטי.
תבלינים מחממים – ככלל, התבלינים המחממים משפרים את הספיגה במערכת העיכול. חלק נכבד מהתבלינים מכיל תרכובות ארומאטיות אנטי וויראליות.
שימוש מושכל במרכיבים הנ"ל בהחלט יהפוך את הצלחת לחיזוקית לקראת החורף – מה שנקרא "אכילה פונקציונאלית".
אז אם הרגשתם קצת חלושס כדאי שהמתכון הבא יהיה לפניכם.
מתכון למרק חורפי ארומטי מומלץ, מזכיר מרק טום – יאם תאילנדי, אך צמחוני לגמרי ומאוד מחזק
רכיבים:
קטניות:
רבע כוס שעועית אזוקי מושרית במים ללילה, מסוננת היטב (עדיף להרתיח בנפרד ולסנן לפני הוספתה למרק)
ירקות:
1/2 דלורית
2 תפוחי אדמה
2 קשואים
2 גזרים
כ -25 פטריות שיטאקי
1 עגבנייה
1 בצל
שורשים:
רבע אצבע שורש גינגר
חופן שורש אסטראגלוס יבש (ראה רשימה למטה)
חופן שורש גלנגל (ראה רשימה למטה)
חצי שורש פטרוזיליה (רצוי אורגני), ואפשר גם שורש סלרי, אם יש.
שן שום
תבלינים: כפית וחצי חוויאג למרק, רבע כפית קינמון טחון, רבע כפית קארי איכותי, 2 פולי הל, מקל ציפורן אחד, 2-3 עלי דפנה, 3-4 עלי ליים כפיר (כדאי להתנסות אך לא חובה).
עלים ירוקים:
שני גבעולים מעשב הלימון + מה שרוצים: בזיליקום, פטרוזיליה, כוסברה או גם וגם.
* לא חובה אבל שווה להתארגן לקראת החורף:
שורש גלנגל – מגיע יבש בשווקים בחנויות המרחק הרחוק (חופן לסיר).
עלי ליים כפיר – גם הוא נמצא בחנויות למוצרים מתאילנד, ניתן גם להזמין דרך האינטרנט.
שורש אסטראגלוס יבש או אבקת אסטראגלוס – להשיג אצל מגדלי צמחי המרפא.
הערה: אם לא השגתם את השורשים התאילנדים, גם עשב לימון מהגינה ייתן טעם טוב.
הוראות הכנה:
משרים את פטריות השיטאקי בקערה של מים רותחים לחצי שעה. (לאחר הסינון מומלץ לשתות את המים)
חותכים את כל הירקות לקוביות קטנות
מטגנים בצל עם 4 כפות שמן קוקוס/ זית /שומשום
מוסיפים גינגר טרי מגורד, שורשים קצוצים, עשבי תיבול ותבלינים.
מערבבים עם כף עץ
מוסיפים ירקות ושעועית לאידוי קל של שתי דקות
מוסיפים את העגבניה ואת פטריות השיטאקי שהתרככו) לאחר הסרת הגבעול הקשה וחיתוכן לרבעים)
מוסיפים מים מסוננים לכיסוי הסיר
משאירים במצב של רתיחה על אש נמוכה בערך 40 דקות (רוב הרכיבים הפעילים בשורשים ובפטריות זמינים יותר לגוף לאחר הרתחה)
לבריאות, ובתיאבון!