מאת: פורטל אלטרנטיבלי, חני לוינסון
על פי תורת הפנג שואי הגינה המקיפה את הבית, משמשת כמתווך בין הרחוב לבית, בין החוץ לפנים, בין הציבורי לאינטימי..
הגינה המקיפה את הבית, משמשת כמתווך בין הרחוב לבית, בין החוץ לפנים, בין הציבורי לאינטימי. היא שומרת שהאנרגיה החיצונית, הצ'י, לא תתפרץ אל תוך הבית באגרסיביות, ובעצם מהווה גורם מרכך ומגונן על הדיירים. הגינה, על פי כללי הפנג שואי, צריכה להיות טבעית, כאילו הטבע עצמו ייצר אותה. מעין פינת המחמד שלכם. כל מראה מלאכותי כפוי או מלוקק – איננו רצוי. הגינה צריכה להראות טבעית ויפה!
חשוב שגינת הבית שלכם תגרום לכם להפעיל את כל חמשת החושים:
חוש הראייה – היופי של הגינה, האסתטיקה שלה.
חוש הטעם– לשלב בגינה עצי פרי, ירקות וצמחי מרפא למאכל.
חוש הריח – לדאוג לפרחים וצמחים עתירי ארומה וריחות משכרים
חוש השמיעה – מומלץ לשלב עצים היוצרים צליל כמו עץ הצפצפה.
לחילופין ניתן לשלב פעמוני רוח או כלובי ציפורים
חוש המישוש – מגע, ללטף את הצמחים…
רק גירוי של כל החושים כולם – יגרום לחוויה השלמה של הגן המעוצב על פי כללי הפנג שואי.
רצוי לשתול צמחים רב עונתיים וחד עונתיים, במקביל ובמשולב,זאת כדי למנוע שינויים מדרסטיים ברמת הפריחה. מצב של שיממון של פרחים אחרי פריחה מסיבית איננו מומלץ. בפנג שואי חשוב שהאנגייה שבגינה, תהיה ברמה זהה וקבועה כל השנה כולה. ולכן מומלץ לשתול צמחים רב שנתיים ולצידם קבוצות חד עונתיות ולרענן אותם כל עונה מחדש.
צמחים קוצניים וקקטוסים
צמחים אלה יש להרחיק מהבית וסביבתו שכן הקוצים הללו מהווים מאין חיצים קטנים, בפנג שואי אנו מכנים אותם חיצי רעל, המופנים לכל הכיוונים ופוגעים בדיירים הן ברמה הפיזית והן ברמה הרגשית. גם הדקלים למיניהם אינם מומלצים, מאותה סיבה, שכן העלים שלהם נראים כשורה של חרבות. מראה מאיים הפועל על התחושות שלנו באופן שלילי. באופן כללי, הפנג שואי טוען שכל עץ שיש לו גזע מאורך והאלווה שלו רק למעלה- יוצר חץ מורעל. אנו נעדיף עצי שיקמה או אלון שיש להם אלווה נמוכה. הקפידו לשלב בגינתכם עצים או שיחים בעלי עלים מעוגלים, עבים, בריאים ושלמים במראם – והימנעו מכאלה עם עלים מחודדים, קוצניים ושפיציים.
עקרון חשוב במיוחד בעיצוב גינת הנוי שלכם הוא איזון בין דינמי- לסטטי.
בגנים המעוצבים על פי עקרון הפנג שואי נימצא תמיד אלמנטים הנמצאים בתנועה מתמדת לעומת אלמנטים סטטיים ויציבים במיוחד.. לדוגמא: מומלץ לשלב בגינה, מפל מים זורם או מזרקה. אם לא רוצים להשתמש במים – אפשר להתקין בגינה שבשבת רוח. אלמנטים כאלה פועלים כל הזמן, והדינמיות שלהם מדגישה את הסטטיות של העצים או הפרחים המחוברים לאדמה. על פי עקרון זה, אפשר לשלב בגינה ערסלים או נדנדות דינמיים בין עצים יציבים , או אפילו לשתול ליד עץ יציב- צמח כדוגמת קני סוף שהוא גמיש ודינמי ומגיב לכל משב רוח.
עקרון היין והיאנג – עקרון האיזון
שימוש בעקרון זה נעשה בגינה ע"י שילוב בין ניגודים משלימים כמו: אור וצל. שילוב של אזורים מוארים ואזורים מוצלים . לשם כך נשלב פרגולה סככה , גזיבו או שימשיה בשטח הגן, קטע קטן מוצל (יין) מהווה איזון לאזור המואר (יאנג) – ומבטא את האיזון הקוסמי של עקרון זה. הין והיאנג יכול לבוא לידי ביטוי בהקצאת אזורים פעילים – לעומת אזורים שקטים בגינה, אזורים רועשים וציבוריים לעומת אזור אינטימי ושליו. אזור המנגל ואזור שולחן האוכל הוא בתחום האקטיבי, ובמקביל מומלץ ליצור פינת קריאה מבודדת, פינת מדיטציה או התייחדות.
שבילים
שבילי הגינה על פי הפנג שואי, רצוי שיהיו מעוגלים ומתעקלים ולא ישרים ונוקשים. מומלץ לשלב לאורך השביל פרחים ושיחים נמוכים, ורצוי עם פריחה צבעונית: סגולה, ירוקה, וורודה, צהובה, כחולה ובמיוחד אדומה. בפנג שואי אנו אוהבים במיוחד שבילים העשויים מסלעים או אבנים הממוקמים ברצף כאילו אקראי ומדגישים את המראה הטבעי והאותנטי של הגן.
חמשת היסודות – אש ,אדמה, מתכת, מים ,ועץ
חמשת היסודות המהווים את הבסיס ליקום כולו, חייבים לבוא לידי ביטוי גם בגינה. בהנחה שאדמה ויסוד העץ כבר קיימים ,בהגדרה, מים ניתן לשלב עם מזרקה או יצירת מפל קטן. מתכת – אפשר לשלב ע"י הוספת ריהוט מתכת או פעמוני רוח ושבשבות מתכתיים. ויסוד האש יכול לבוא לידי ביטוי ע"י שילוב פרחים אדומים או סגולים, אלמנטים משולשים או מחודדים, ריפוד אדום לכסא או מפה סגולה לשלחן האוכל. רק שילוב הרמוני רגיש ושימוש בכל האלמנטים ייתן את תחושת האיזון והנינוחות לאורחי הגן.