מאת: פורטל אלטרנטיבלי, הלל לרנר
הארטישוק משמש לטיפול בבעיות כבד וכיס מרה הוא מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים (5.4 ג'), הוא מנקה כבד ומעודד הפרשת מיצי מרה.
מוצא הארטישוק מאזור הים התיכון וגודל על ידי המצרים היוונים והרומאים. פרשנויות שונות לגבי השם. האגדה היוונית מספרת שזאוס מלך האלים יצא יום אחד לבקר את אחיו פוסידון שגר במעמקי הים. כאשר יצא אל החוף הוא פגש עלמה יפיפיה בשם סינרה לא הראתה סימני פחד ממנו. הוא ניצל את העובדה שהרה אישתו לא היתה ופיתה את הנערה. זאוס התלהב מיופיה והחליט להפוך אותה לאלה כדי שתוכל להיות בקרבת מקום אליו באולימפוס ולחיות כפילגשו. סינרה שהתגעגעה מאד לאימה עשתה ביקור חטוף בממלכת בני האדם. זאוס התמלא כעס ששמע שסינרה המרתה את פיו, החזיר אותה לאדמה והפך אותה לצמח הארטישוק.
הרבליסט אנגלי בן המאה ה16 כתב שהשםcinara בא מהמילה הלטינית cinis שמשמעותה אפר וממחישה את העובדה שהיו מדשנים את הגידול באפר. מרבית הפרשנים מסכימים שהמילה הלטינית cynara מקורה במילה היוונית kinos שמשמעה כלב והמילה הלטינית scolymus מקורה מהמילה היוונית skolymus –קוצני, יתכן בגלל תחושת העיקצוץ שהוא גורם בפה אם לא מבשלים אותו לפני אכילתו.
הצמח מוזכר לראשונה על ידי ההרבליסט היווני תאופרטוס (370-285 לפנה"ס) שציין שהוא גודל ביוון באיטליה ובסיציליה. היוונים והרומאים התייחסו אליו כמעדן המעורר את התאווה המינית ומבטיח לידת בנים. בימי הביניים עם נפילת רומא נשכח גידולו והצטמצם לתחום גינות המנזרים בלבד. המורים, הכובשים המוסלמים שפלשו לספרד מחופי צפון אפריקה במאה ה-9 גידלו את הצמח בגרנדה ומשם הוא התפשט מחדש לסיציליה ולנאפולי שבאיטליה. השם הפופולרי ארטישוק בא מהמילה הערבית אל קורשף (קוצני) ותורגם לאיטלקית כ articiocclo שמשמעו גדם או גביע מחודד על שום צורת עליו.
במאה ה16 בעקבות נישואיה של קטרינה דה מדיצי האיטלקיה למלך צרפת הנרי השני, חדר הארטישוק לצרפת. בתחילה הזהירו מומחי הכנסיה שעל פי השם הצמח מכיל תכונות הגורמות לניאוף, על כן יש להזהר ממנו. למרות האזהרות ואולי כתוצאה מכך הוא התפשט כצמח מאכל בצרפת ושמו תורגם בפיהם לארטישוק, ומכאו שמו העממי. משם נדד לאנגליה ולשאר היבשת. במאה ה-18 הוא הגר עם המתיישבים האירופאים לקליפורניה.
הארטישוק משמש לטיפול בבעיות כבד וכיס מרה הוא מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים (5.4 ג') הסופחים שומנים וכולסטרול, הוא מנקה כבד ומעודד הפרשת מיצי מרה. הארטישוק משמש לטיפול בעודף חומצות שתן בדם, פודגורה, ובדלקות מפרקים מעורר שיתון ומומלץ לטיפול בצהבת ובעודף אלבומין בשתן.
ניקוי כבד: לבשל כ 15-10 דקות עלי ארטישוק צעירים בליטר מים לקרר ולשתות ארבע כוסות ביום.
פודגורה: כנ"ל.
צהבת: כנ"ל.
דלקות מפרקים: כנ"ל.
דלקת בכיס המרה: כנ"ל.
שיתון: כנ"ל.
חומצות שתן בדם: כנ"ל.
כולסטרול גבוה: כנ"ל.
עודף אלבומין בשתן: כנ"ל.
ליצירת קשר ופרטים מלאים על הלל לרנר