אוכל בריא

מתכוני בריאות לשולחן החג

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, תמר תאומים גורן
מגוון מתכונים לאוכל בריא לארוחת החג

חייבים לאכול בארוחת החג… אז הכנו לכם מספר מתכוני בריאות לארוחת החג הקרבה.

סלט סלק, שומר ונענע
סלט סלק, שומר ונענע. בסיר עם מים, מרתיחים את הסלק כחצי שעה עד להתרככות מלאה. (נעיצת מזלג/ סכין יאפשרו לכם לזהות אם הסלקים התרככו דיים). צננו.
2  סלק – לבשל ולצנן
1  שומר בינוני
1  כף עלי נענע קצוצים
2 תפוזים
1-2  חומץ בלסאמי לטעמכם.
 
אופן ההכנה:
בסיר עם מים, מרתיחים את הסלק כחצי שעה עד להתרככות מלאה. (נעיצת מזלג/ סכין
יאפשרו לכם לזהות אם הסלקים התרככו דיים). צננו.
בינתיים, שיטפו את ראש השומר, חצו לאורכו ופירסו לרוכבו פרוסות דקיקות
קצצו את עלי הנענע לרצועות דקות
גררו קליפת תפוז וסחטו את התפוזים לקערה בה תכינו את הסלט.
את הסלקים שהתקררו לאחר הבישול חיתכו לקוביות או רצועות דקות ומאורכות
צרפו את כל המרכיבים, ערבבו היטב והגישו.
 
סלט קינואה קר
1 כוס קינואה
1 רימון
 1/2 – 1 כוס חמוציות מיובשות וחצויות (למען הסר ספק: חמוציות לא מסוכרות(
1/2  כוס עגבניות מיובשות חתוכות לרצועות דקות
צרור בזיליקום או פטרוזיליה טרי חתוך לרצועות דקות
 
מבשלים את הקינואה בכוס וחצי מים ומעט מלח (כמו אורז) ומקררים.
מוסיפים את כל שאר החומרים ומערבבים היטב.
• אין צורך בשום תיבול נוסף לסלט, הוא מאד טעים ומספיק רטוב גם כך.
 
סלט המלך
2  צרורות פטרוזיליה גדולים במיוחד (או 3 צרורות) שטופים היטב וקצוצים
 אני אוהבת קיצוץ גס – כס"מ בין חיתוך למשנהו
חופן חמוציות לא מסוכרות או גרגרים מרימון גדול
2  כפות שמנ"ז
+/-  כף חומץ בלסמי
מיץ מלימון בינוני סחוט
 
ערבבו והגישו, אין צורך במלח

סלט עלי רוקט ודלעת מקורמלת
1/2  ק"ג דלעת חתוכה לקוביות של כ-2 ס"מ
צרור עלי רוקט
צרור פטרוזיליה
2כפות סילאן
2 כפות שמנ"ז
קורט מלח הימליה. (ממש בעדינות כדי לא להפר את האיזון(
 
לרוטב:
1/2  כוס סילאן
1/3  כוס שמנ"ז
1/8-1/4  כוס חומץ בלסאמי – עדיף להתחיל ב-1/8 ולשפר טעמים בתום ההכנה
 1/8 כוס מי סוכר (מים שהומסו בם כף סוכר וצוננו(
קורט מלח הימליה
מיץ מחצי לימון טרי
2  שיני שום כתושות
ערבבו היטב בשייקר את כל רכיבי הרוטב.
 
אופן ההכנה:
על גבי תבנית אפיה מפזרים את קוביות הדלעת באופן שטוח, יוצקים מלמעלה
2 כפות סילאן, 2 כפות שמנ"ז ומעט מלח הימליה ואופים יחד כ-15 דקות בחום בינוני
זהירות, לא לשרוף !
שוטפים היטב את עלי הרוקט והפטרוזיליה וקוצצים גס (כ-1 ס"מ), מוסיפים את קוביות הדלעת המקורמלות מיד עם צאתן מהתנור ויוצקים מלמעלה את הרוטב.
 
סלט שומר, תפוז ואגוזי מלך ברוטב רימונים
1  ראש שומר מנוקה ופרוס דק לאורכו
50  ג' אגוזי מלך שבורים גס (מראש יש לקלות את האגוזים על גבי מחבת טפלון ללא שמן(
3  כפות שמן זית כתית מעולה
4  טיפות רוטב טבסקו
 2 כפות מיץ לימון סחוט טרי
 1/2 כוס מיץ רימונים
2  כפות רכז רימונים
מלח ופלפל שחור
 1 תפוז קלוף ופרוס
1  כוס גרגרי רימון
 
מערבבים את פרוסות השומר ואגוזי המלך הקלויים בקערה.
טורפים בקערה נפרדת את שמן הזית, טבסקו, מיץ לימון, רכז רימונים ומיץ רימונים ומתבלים.
יוצקים את הרוטב על השומר והאגוזים ומצננים למשך שעה.
לפני ההגשה, מוסיפים פרוסות תפוז וגרגרי הרימון לקישוט ומגישים.


אטריות מעלי כרוב ירוק ובצל מטוגן

1 כרוב גדול (אם מצאתם את הכרוב הענק, זן שטוח ורחב קוטר – עדיף ואז 1/2 ראש(
3 בצלים גדולים קצוצים דק
מיץ לימון סחוט טרי
מלח הימליה
פלפל שחור גרוס
* תיבול ב2-3 טיפות שמן שומשום משובח, עשויות לתת "טוו'יסט" נפלא לתבשיל.
 
אופן ההכנה:
פירסו את עלי הסלק לפרוסות דקות
פרקו את הרצועות שנוצרו מהחיתוך והכניסו לסיר אידוי למשך 15-25 דקות לערך
שימו לב ככל שרצועות הכרוב דקות יותר, כך נדרש להן פחות זמן לאידוי – ניסוי ותהיה.
קוצצים את הבצלים לקוביות קטנטונת בעזרת "קופיץ" ומכניסים למחבת גדולה בצד (אני אוהבת במחבת חשמלי). על מנת לטגן בצל ללא שמן בכלל, יש לאפשר לבצלים להגיר את הנוזלים הטבעיים שבָּם. כשהנוזלים מתאדים, יש לשטוף ידיים תחת הברז, לנער מעט את הידיים מעל המחבת, כך פעמיים שלוש עד שהבצלים מיטגנים והופכים זהובים.
מערבבים הכל יחד ומגישים.
 
קציצות כרישה
4  כרישות – (רק החלק הלבן שלהן) בצל גדול קצוץ
2  תפוחי אדמה בינוניים מבושלים בקליפתם ומעוכים (כן, עם הקליפה, בחרו בדֶזירֶה)
1/2 כוס שבבי שיבולת שועל
2  ביצים שלמות
1  כף שמן אבוקדו להברשה
מלח הימליה, פלפל לבן, נייר אפיה, תבנית אפיה.
 
אופן ההכנה:
קוצצים את הבצל לקוביות קטנטנות
קוצצים את חלקו הלבן של הכרישה לקוביות גסות
מכניסים לקערה את הבצל הקצוץ, הכרישה הקצוצה, 2 ביצים שלמות, שיבולת שועל, תבלינים ומערבבים היטב.
שימו לב שצריך ליצור איזון בין הביצים לבין כמות שיבולת שועל
 
צרו עיגולים ומעכו אותם על גבי תבנית אפיה מרופדת בנייר אפיה, הברישו בשמן אבוקדו והכניסו לאפיה בחום של 180 מעלות. לאחר הזהבה, הפכו את הקציצות לצד שני.
 
עלי מנגולד ממולאים
 1 חבילת עלי מנגולד (יש הבדל עצום בין החבילות הנמכרות בסופר לבין אלו שנרכשות בשווקים. חבילה בשוּק זהה לשתי חבילות מהסוּפר(
1/2  כוס אורז בסמטי מלא
תבלין לאורז או לחילופין: כורכום, מלח הימליה, פלפל לבן, קורט חוו'אייג למרק, מלח הימליה, פלפל לבן
 
לרוטב:
1  בצל גדול קצוץ
1/2  סלרי אמריקאי גבעול ועלים – קצוצים גס
1  חבילת עלי מנגולד שטופים היטב וקצוצים דק
1  חבילה פטרוזיליה קצוצה דק
1  חבילת כוסברה קצוצה דק
מית מלימון גדול ועסיסי או שני לימונים
מלח הימליה, פלפל שחור גרוס
2  כפות שמנ"ז.
 
אופן הכנה:
בקערה קטנה ערבבו את האורז והתבלינים, וודאו שהאורז התייבש לפני הערבוב עם התבלינים. אם בחרתם להוסיף בשר טחון – זה הזמן לצרפו לאורז והתבלינים.
 
במחבת גדולה ככל שיש ברשותכם, הרתיחו מים בגובה 3/4 מחבת.
בינתיים, הפרידו את חבילת עלי המנגולד ושיטפו היטב משאריות חול/ בוץ.
מיד לאחר רתיחת המים, הכניסו כל עלה בנפרד לכמה דקות ספורות של אידוי העלה.
הכניסו את העלה לקערה עם מי קרח לעצירת תהליך הבישול.
כשכל העלים אודו, הוכנסו למי קרח והוצאו,
פירסו כל עלה, קיטמו את הגבעול הלבן היוצא מן העלה, כך שתהא שפה אחידה של העלה.
הניחו שורה ברוחב סנטימטר אחד (לא גבוהה מדי) של האורז (או אורז עם בשר)
קפלו פנימה את הצדדים וגלגלו את העלה מכם אל צידו המרוחק מכם
שימו לב, העלה צריך להיות מוצב כשהגבעול קרוב אליכם.
 
בישול הרוטב והממולאים עצמם:
בסיר רחב ושטוח חממו 2 כפות שמנ"ז. הכניסו בצל קצוץ והקפיצו למשך כמה דקות.
הוסיפו את הסלרי הקצוץ ואחרי כמה דקות של ערבוב יחד עם הבצל הקצוץ, הכניסו בזה אחר זה את כל העלים הקצוצים, סחטו מלמעלה את הלימון הגדול, תבלו והוסיפו כ-3/4 כוס מים. (אם אינכם סכרתיים ואוהבים יין לבן, תוכלו להוסיף יין לבן במקום מים(
כשהרוטב רותח, החלישו את האש, פזרו את העלים הממולאים ברוטב, כסו במכסה ובשלו כ-3/4 שעה במכסה סגור ואש קטנה. 10 דקות אחרונות, הסירו את המכסה, שפרו טעמים ואפשרו הרתחה נוספת לאידוי חלק מהנוזלים.
 
תבשיל קישואים בניחוח שמיר:
5  קישואים בינוניים
1  בצל קצוץ גדול
5  גבעולי שמיר טרי
 2 כפות שמנ"ז
מלח הימליה
פלפל שחור גרוס
 
אופן ההכנה:
קצצו את הבצל והשקיפו במחבת גדולה אך עמוקה.
כשהבצל מזהיב, פירסו את הקישואים לעיגולים בעובי של 1.5 ס"מ לערך. הוסיפו את עיגולי הקישואים והמשיכו את "צריבתם" עם הבצל.
הוסיפו ככוס מים, תבלו ובשלו על אש קטנה במכסה סגור למשך 1/2 שעה
5 דקות אחרונות לבישול, הסירו את המכסה, עיברו לאש גבוהה ואדו חלק מהנוזלים.

סירות בטטה בתנור
5-6  בטטות לא עבות אך מאורכות
6-8  שיני שום כתושות
3  כפות שמן אבוקדו
מלח הימליה או מלח אטלנטי גס (שימו לב, מלח ים אטלנטי מלוח – בזהירות)
תבנית ונייר אפיה
 
אופן הכנה:
שיטפו היטב את הבטטות משאריות חול ונגעים
על גבי קרש חיתוך חצו פעמיים את הבטטות לאורכן כך שיווצרו רבעי בטטה לכל האורך
אם הבטטות ארוכות מאוד, חצו אותן לשתיים באמצע.
 
רפדו תבנית אפיה בנייר אפיה, הכניסו את רבעי הבטטות, כתשו שום, הוסיפו שמן אבוקדו ומלח, ערבבו היטב והכניסו לתנור ל-180 מעלות עד ריכוך מלא – מעדן אמיתי !
 
עוגיות בננה ואגוזי מלך:
4  בננות בשלות מאוד
1  כוס אגוזי מלך קצוצים / או שקדים (חלוטים ללא קליפה)
2  כוסות שיבולת שועל גרוסה
 2/3 כוס שמן קוקוס או שמן שומשום או שמן זרעי ענבים – כולם בכבישה קרה
1  כוס תמר מסוג חלאוו'י קצוצים
1/2  לימון – סחיטה אחת בלבד לאיזון המתיקות
1/4  כפית קינמון לאוהבי הטעם
 
מעכו את התמרים, הבננות, קצצו את האגוזים/ שקדים גס, ערבבו את כל החומרים יחד ואפו על גבי נייר אפיה בתבנית. שימו לב, העוגיות לא צריכות להיות עבות מדי. אישית אני אוהבת את העוגיות קטנטנות.

עוגת שקדים/ אגוזים/ בוטנים/ פרג יבשה:
 1 כוס אגוזים/ שקדים/ בוטנים או פרג טחונים דק
3  ביצים גדולות
1/2  כוס סוכר דמררה או נוזל סטיוויה שווה ערך
קליפה מלימון שלם מגורר
1/3  כוס שמן אבוקדו
 
ערבלו את כל הביצים, שמן וסוכר יחד.
הוסיפו את האגוזים או מה שבחרתם, הוסיפו קליפת לימון מגוררת וערבבו היטב
אפו בתבנית מס' 20 ב- 150 מעלות עד שקיסם נעוץ במרכז העוגה יוצא יבש.
סיגרו בעדינות את דלת התנור והשאירו את העוגה להצטנן. קחו בחשבון שהיות ואין קמח בעוגה, בסופו של דבר היא תיוותר נמוכה אך אוורירית ומאוד עדינה במרקמה וטעמה.


פנקייק גזר זהוב

 4 ביצים
1  כוס גזר מבושל מעוך
1  גזר טרי גדול מגורר דק/ גס לטעמכם
1/4-1/2  כפית קינמון
1/2  כפית שמן קוקוס
חמאת שקדים/ שומשום או רסק תפוחי עץ
 
אופן הכנה:
במעבד מזון ערבבו יחד בעוצמה גבוהה ביצים, גזר טרי, גזר מבושל מעוך כפירֵה, קינמון וערבלו יחד עד קבלת מרקם אחיד וחלק.
חממו מחבת גדולה טפלון, שמנו במספר טיפות שמן קוקוס/ אבוקדו בעזרת נייר מגבת אחדו את השמן על פני כל המחבת.
בעזרת מצקת, צקו אל המחבת מהעיסה, השתמשו במזלג כדי לבדוק אם הצד התחתון של הפנקייק זהוב ומוכן והיפכו.
 
תוכלו להניח על פני דף פנקייק חמאת שקדים/ שומשום או רסק תפוחי עץ
וכך הניחו אחד מעל השני את העלים עד שתיווצר מעיין עוגה.
 
שנה טובה ומתוקה כדבש,
שנת בריאות טובה ואהבה מלבבת
פרנסה שופעת
שנת שלום וביטחון אישי ולאומי


Back to top button