עצירות- הסיבות והטיפול
מערכת אלטרנטיבלי
תהליך העיכול מתבצע בקיבה ובמעי הדק שם גם מתבצעת ספיגת החומרים לתוך מחזור הדם. בהמשך הדרך מגיעות שאריות המזון למעי הגס שם יש ספיגה חוזרת של נוזלים המצויים במעי הגס
תהליך העיכול מתבצע בקיבה ובמעי הדק שם גם מתבצעת ספיגת החומרים לתוך מחזור הדם. בהמשך הדרך מגיעות שאריות המזון למעי הגס שם יש ספיגה חוזרת של נוזלים המצויים במעי הגס, דבר הגורם להקשיית הצואה אשר באופן טבעי מוצאת את דרכה החוצה דרך החלחולת הרקטום לכל אורך מערכת העיכול, מתרחשת סדרת כיווצים אשר דוחפת את תוכן המעיים לכוון הרקטום, וזאת בתנועת חליבה.
המונח קיבה עצלנית, מצביע על קצב כיווצים איטי וחלש. אצל אדם בריא (הכוונה למי שאין מחלה חסימתית של מערכת העיכול) קצב הכיווצים והפינוי החוצה, מותנה בלחץ ששיירי המזון המעוכל מפעילים על דפנות המעיים.
לחץ זה, מפעיל מיליוני חיישנים של תאי עצבים המצויים על פני דופן המעי. בתגובה, מורים החיישנים לשרירי מערכת העיכול להתכווץ ולהפעיל את המעיים. לפעמים מספיק לחץ קל על מנת להפעיל את המעיים ולרוקן אותם.
מצד שני קורה שנפח שיירי המזון אינו גדול ולכן אינו מסוגל ליצור לחץ ולכן אין רפלקס פינוי. במצב זה נוצרת עצירות. יחד עם זאת, בגלל עצירת מוצרי הפסולת, מצליח הגוף לשאוב חזרה את כל הנוזלים במעיים ובכך הצואה מתקשה יותר ולכן גם קשה לפנותה. זהו המלכוד ממנו סובלים כל בעלי סימפטום העצירות.
ועל כן, כל גורם אשר יוכל להגדיל את נפח הצואה ולגרום להתרככותה, תוך כדי החלקתה החוצה, יגרום למעשה לפעולת יציאה ויבטל את העצירות.
לפי אומדנים זהירים יש בארץ למעלה מ- 600,000 אנשים הסובלים מעצירות, ויש להניח כי ניתן לעזור למרביתם וזאת באמצעים פשוטים ותזונתיים.
סכנות העצירות:
כאשר המזון מתעכל ועובר במערכת העיכול, הגוף סופג לתוך מחזור הדם את תוצרי המזון המעוכל והפסולת הנותרת משוחררת מהגוף. אולם כשיש עצירות תנועת המזון החוצה נעצרת ובגלל נוכחות חיידקים שם המזון פשוט נרקב שם תוך יצירת גזים ומוצרי פרוק בלתי רצויים לנו. אם תהליך זה נמשך הרבה זמן, הדבר יכול לגרום להתפתחות טחורים, ורידים ברגליים, דלקת במעי העיוור (אפנדיציטיס), ואף לסרטן.
המלצות לטיפול :
סיבים החומר מס' 1 לטיפול בעצירות הינם הסיבים המופלאים בעיקר של דגנים. הסיבים אינם ניתנים לעיכול והם עוזבים את מערכת העיכול ללא שינוי, אולם במשך שהותם שם הם סופגים נוזלים והופכים לעיסה סמיכה ורירית אשר מסייעת לגוף להחליק את פסולת המזון החוצה ולקצר את זמן הפינוי וזאת ע"י הגדלה משמעותית של נפח הצואה ויצירת לחץ על דפנות המעיים, תוך הפעלת הרפלקס המרוקן.
הסיבים מביאים ברכה נוספת: הם סופגים שומנים, כולסטרול, וחומרי פרוק רעילים שנוצרו בגוף ובכך הם מרחיקים ומסלקים החוצה חומרים מזיקים אשר עלולים לגרום לסרטן במערכת העיכול.
ניתן לדעת בקלות אם הצואה הינה דלת סיבים: מזון עשיר בסיבים (אשר הינם קלים מטבעם) יצוף באסלת השרותים בעוד אשר מזון עני בסיבים ישקע שם. זהו למעשה אות אזהרה חמור המאותת לנו שיש צורך להעשיר את מזוננו בסיבים.
לחם מחיטה או שיפון מלא ואורז מלא : אכילת הסיבים חייבת להיות מלווה בשתיה מוגברת בעת אכילתם וכן במשך היום. מומלץ לשתות לפחות שמונה כוסות נוזלים ביום. אי שתית הנוזלים תגרום להווצרות עיסה סמיכה מדי של תערובת הסיבים עם נוזלי מערכת העיכול, ואף לחסימה מסוכנת בדרכי העיכול.
רשימה חלקית של מזון עתיר בסיבים :
.קטניות כגון שעועית, אפונה סויה וכן אגוזים ושקדים
פירות טריים ומיובשים שורשי ירק כגון גזר תפוחי אדמה, בצל, וכן עלי תרד וירקות שונים.
רצוי לדעת ולזכור כי הגדלת כמות הסיבים בגופינו תגרום להווצרות גזים , תופעה החולפת לאחר שבועיים. ועל כן מומלץ להגדיל את כמות הסיבים בהדרגה ולהגיע למינון הרצוי רק לאחר 4 – 6 שבועות.
זרעי פשתן טחון: לערבב כף זרעי פשתן טחון עם מיץ חלב או יוגורט לפי בחירה ולשתות כל בקר וערב.
חיידקי לקטובצילוס אצידופילוס : בתוך מערכת העיכול נמצאים חיידקים מבורכים ששמם " לקטובצילוס אצידופילוס " . חיידקים אלו חיוניים לבריאותינו ולתפקוד נכון של מערכת העיכול תוך שהם אינם מאפשרים לחיידקים מזיקים להתפתח שם , הם מסייעים לספיגה של ויטמינים ומשחררים חומרים המגבירים את קצב פינוי הצואה. מחסורם , נובע בעיקר ממתן מוגבר של אנטיביוטיקה אשר משמידה חיידקים בצורה בלתי סלקטיבית. מחסור ממושך החיידקי הלקטובצילוס אצידופילוס יגרום לשורה ארוכה של ליקויים כגון מחסור בויטמינים מסויימים, עצירות, אפשרות להתפתחות חיידקים אחרים הווצרות פצעי בגרות ואפילו מחלות עור ומחלות הקשורות למערכת הנשימה.
ניתן לשתול חיידקים אלו מחדש ע"י אכילת יוגורט או טבליות טבעיות מרוכזות של חיידקי לקטובצילוס אצידופילוס.
במחקר שנערך בארה"ב והתפרסם בעיתון הרופאים היוקרתי " לנצט " התברר כי מתוך 356 חולים הסובלים, מעצירות ואשר קבלו תוספת של לקטובצילוס , 305 מתוכם השתחררו מהעצירות.
שזיפים מיובשים: שזיפים מיובשים מכילים כמות גבוהה של סיבים וסורביטול. התברר כי אכילת 12 שזיפים ליום , וזאת לאחר השרייתם במיים קרים למשך 12 שעות, תשפר את האפקט המרוקן בעוד 20%.
עצות נוספות :
יש להפחית אכילת מזונות מעובדים ומוכנים המכילים סוכר, כגון ממתקים שוקולד, עוגות, לחם לבן ואורז לבן ושומנים מן החי.
חלב ומוצריו: אלו ידועים כגורם המסייע להווצרות עצירות. יש לבדוק באופן אישי ומבוקר אם הפחתת חלב ומוצריו תשפר את המצב.
קפה ותה: שני מוצרים אלו הינם משתנים וגורמים להפחתה בכמות נוזלי הגוף על חשבון צואה רכה ונפחית ולכן הם יכולים לעודד עצירות.
קלציום ומגנזיום: תכשירים טבעיים המכילים קלציום ומגנזיום יחד, יגרמו לשיפור תפקוד מערכת העצבים ולהפעלת האפקט המרוקן.
מוציויטל: רכז סיבים טבעיים בצורת אבקה מוכנה לשתייה , חטיפים טעימים וטבליות.
.זרעי פשתן טחון: סיבים טבעיים בלתי מעובדים ומוכנים לאכילה
.אצידופילוס
.טבעי C ויטמין
.קלציום ומגנזיום טבעיים, בכדורים