הדרכת הורים

גזים אצל תינוקות יונקים

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, אילת שלו
גזים אצל תינוקות הינה תופעה נפוצה בישראל. במאמר זה מספר אפשרויות שיעזרו בטיפול במקרים של גזים אצל תינוקות מניקים ויחזירו את השקט לבית…

ברצוני לדון בגישה הטוענת שאין קשר בין הגזים של התינוק ובין המזון שאמו אוכלת. הטענה הזו מתבססת על נתונים מארצות כמו הודו, סין, דרום אמריקה, מקומות שבחלקם תופעת הגזים לא קיימת, בארצות אלו אוכלות האמהות המיניקות אורז, שעועית ושאר ירקות ללא הגבלה ולראייה התינוקות לא סובלים מכאבי בטן.

ואכן כך הוא הדבר, ומחקרים רבים הוכיחו זאת, בתרבויות הללו התינוקות לא סובלים מגזים. אני מניחה שההסבר לכך הוא שהם אוכלים כבר עשרות אלפי שנים את אותה התזונה בדיוק כפי שהיא באה מהטבע, מאמא אדמה, ללא חומרים משמרים, ללא שינויים גנטיים, ללא הכלאות. המזון שהם אוכלים הוא טבעי ולא מתועש.

ואל לנו לשכוח שגם הגנטיקה של האוכלוסיות בארצות אלו שונה לגמרי משלנו, ועל כן אין המצב שם יכול לשקף את המצב אצלנו במערב. איננו יכולים לערוך השוואה בין התרבויות השונות ולקבוע באופן חותך שאין ולא יכול להיות  קשר בין תזונת האם המיניקה לגזים אצל התינוק על פי הנתונים הללו.

ניתן לשער שהטבע לא ייצר את תופעת הגזים בכדי לגרום סבל לתינוקות, אלא כפי הנראה התרבות שלנו, תרבות המערב, היא שהביאה אותנו למקום שבו תופעת הגזים אצל התינוקות הפכה להיות כל כך שכיחה!!


הקשר בין התזונה של האם לבין הגזים הוא ישיר ומוכח!!!
והעובדה היא שאחוז כל כך גבוה מהתינוקות בארץ סובל מגזים מוכיחה שוב ושוב את השוני שבין התרבות שלנו ובין תרבויות אחרות.

היות ומחקרים מדעיים רבים לא הצליחו להוכיח את הקשר בין התזונה לגזים, ברור שאם מתבססים על המדע בלבד, נתפס הקשר הזה כבלתי אפשרי. אך ברצוני לצטט משפט שקראתי באחת הכתבות על תזונת האם המיניקה:
"מניסיון האנושות, יש דברים ידועים מדורי דורות, ולעיתים נסיון מצטבר יכול להיות חזק יותר מכל מחקר מדעי".

אני נוטה להסכים עם אמירה זו המשקפת לחלוטין את התוצאות שאני רואה בשטח. 
חשוב לי לציין שאני באה מהפרקטיקה לא מהמדע, ובמשך 10 שנות עבודתי בתחום, נפגשתי עם מעל 1600 אמהות לתינוקות שסבלו מגזים. יש לי נתונים היכולים להוות בסיס למחקר מדעי (סביבתי) שיכולים להוכיח את הקשר בין התזונה לגזים באופן שאינו משתמע לשתי פנים. נתונים אלו מעידים כי 94% מהתינוקות שאמהותיהם שינו את תזונתן בהתאמה לצרכי התינוק, נרגעו והפסיקו לסבול.

במחקר שסיפרה לי עליו יועצת הנקה, נבדקו שתי קבוצות של אמהות מיניקות. לקבוצה האחת נתנו לאכול שום, ולקבוצה השנייה לא נתנו. לאחר מכן בדקו את חלבן של שתי הקבוצות וגילו שבקבוצה שאכלה שום, היתה לכך השפעה על החלב, וטעמו השתנה, וזאת הוכחה שהשום הגיע לחלב.

ולראייה, על כל כך הרבה תרופות כתוב שאסור לקחת אותן בזמן הנקה, משמע שהתרופה כן מגיעה לתינוק דרך חלב האם, והמזון לא????
חומר למחשבה….

חשוב לדעת שכדי למנוע את תופעת הגזים, יש להתחיל מהאם המיניקה ולהוריד לה את אותם מזונות שלא מתאימים לתינוק שלה. רק כך ניתן למגר את הבעיה מהשורש מאחר ותכשירים למניעת גזים לא ממש יכולים לפתור את הסבל, כל עוד התינוק מקבל לגופו דרך החלב, מזונות שאותם הוא לא יכול לעכל.

יש תכשירים שונים בשוק, וגם סוגים שונים של תה או חליטות קסם שאמורים לעזור לכאבי הבטן, אך חשוב מאד לדעת שתינוק היונק באופן מלא (יניקה בלבד) לא זקוק לנוזלים נוספים מעבר לחלב אמו. נוזלים אלה אינם שייכים לעולמו של התינוק ולצרכים שלו, ויתרה מזאת, הם גם עלולים להכניס את התינוק עוד יותר למעגל הגזים. התינוק מתמלא מהנוזלים שהוא מקבל, וזה "מרמה" את מנגנון השובע שלו.

במקרה כזה הוא עלול לינוק את החלב הראשוני, להרגיש שבע ובעצם לא להגיע לחלב שמגיע מאוחר יותר, שהוא החלב הקלורי והחשוב לעלייה במשקל.

בחלב הראשוני יש סוכרים, שאם התינוק מקבל רק אותם ללא החלב השומני, זה עלול לגרום לו לכאבי בטן, והנה חזרנו למעגל הגזים והסבל. מה גם שתינוק שלא מגיע לחלב השמן, נשאר רעב ומתוסכל, יתעורר לאכול הרבה יותר פעמים, ועלול לא לעלות במשקל!! על כן, מומלץ לא לתת לתינוק יונק תה מסוגים שונים כדי להקל עליו את הכאבים ולנסות ולפתור את הבעיה מהשורש שלה, כלומר מראש, לא להכניס לגוף התינוק את אותם מזונות שגורמים לו לגזים ובכך נוכל להימנע מטיפול חוזר ונשנה בבעיה לאורך כל תקופת הגזים. 


ולאמהות המודאגות מכך שהתינוק צמא (בעיקר בקיץ), אל דאגה;
הטבע כל כך חכם ובימים חמים מייצר גוף האם יותר נוזלים, ואילו בימים קרים מייצר הגוף יותר שומן!! האין זה נפלא??? (חשוב להניק את התינוק יותר בימים החמים כדי שיקבל את הנוזלים להם הוא זקוק).

לאימהות המרגישות שרוצות לעזור לתינוק עם תה שומר, קמומיל, כמון וכו', רצוי שהן בעצמן תשתנה חליטות אלו, וזה כבר יעבור אל התינוק דרך החלב. (אין להגזים בשתיית חליטות כי זה עלול להוריד את לחץ הדם).

כמו שכבר ציינתי בעבר, לכל תינוק יש רשימת מזונות אישית שלו, המותאמת נקודתית אליו, למרות זאת יש מספר מזונות הגורמים סבל לרוב התינוקות.

אשמח לתת פה טיפ קטן (גדול) לאמהות מיניקות….
לאור הנתונים בשטח, אני יכולה להעיד שהמזונות הגורמים גזים לרוב התינוקות הם אורז, בננה וסויה. (מדובר על 99% מהמקרים שפגשתי וזהו בהחלט נתון שלא ניתן להתעלם ממנו). בתור עזרה ראשונה אני ממליצה להוריד מזונות אלו מהתפריט, מייד כאשר התינוק מתחיל לסבול מגזים.

ולסיכום אנחנו מתחילים להבין יותר ויותר את הקשר הישיר שבין תזונת האם המיניקה לבין השפעתה על כאבי הבטן של התינוק. במחקרים של השנים האחרונות נמצא הקשר הזה והוכח שכל דבר שהאם אוכלת יכול להשפיע על התינוק שלה באמצעות החלב. (קיימים מחקרים חדשים מאוניברסיטת שיקגו העוסקים בהשפעת התזונה של האם המיניקה על התינוק שלה מאספקטים שונים). והכי חשוב לזכור שברוב המקרים גם ניתן להקל ולעזור.

י ש   ת ק ו ו ה ! ! !


Back to top button