צמחי מרפא

צמחי מרפא ושילובם בחיינו

מאת: פורטל אלטרנטיבלי, מיכל אור
רשימת תפקידם של צמחי מרפא שאנו משתמשים בהם יום יום.

פעם השימוש בצמחי מרפא היה משהו שגרתי וברור מאליו, וזאת הודות לכך שלא היו תרופות קונבנציונאליות בכמויות כמו היום. כן, לחיי המודרניזציה יש הרבה מעלות אך גם מחיר לא קטן. התרחקנו כל כך מן הקשר שלנו הטבעי אל האדמה ואל יכולת הריפוי הטבעית וחוסנו של גופנו. וכתוצאה מלחצים ומתחים של העולם המודרני, כמו משהו בנאלי לחלוטין ללכת עם נעליים במקרה הטוב הן ללא עקב, אך יש גם נעלי עקב שכל כך לא טבעיות לגופנו ובכל זאת כל כך הרבה נשים תלכנה איתן, שלא נדבר על כך שגם כשהן לא ממש נוחות אך אופנתיות….

בעצם, איך דבר פשוט כמו לנעול נעליים מנתק אותנו מהאדמה וכך גם מהקשר שלנו לעצמנו?
כשאנו מתהלכים יחפים, אנו מרגישים כל פסיעה על האדמה, יש באפשרותו לצעוד בקצב הטבעי לנו בהתאם לנוף ולמרקם האדמה, האקלים בו אנו נמצאים. כך בעצם אנו קשובים יותר למקום בו אנו נמצאים, ההליכה האיטית יחסית גורמת לנו להתבונן בסביבה ולחוש את האנרגיה, החיות, הציפורים, צמחים וכו`… להבדיל מלחלוף על פני השטח על מנת להגיע מנקודה א` לנקודה ב'.


נכון שזה נפלא כל החידושים וההתפתחות המדעית, טכנולוגית, שכלית וכו', אך על כל אדם למצוא את האיזון בין עולם נפלא זה לבין העולם הטבעי שלו, עולמו הפנימי דבר אותו אנו לרוב שוכחים ולכן נוצר כל כך הרבה עומס בכל כך הרבה מערכות בגופנו, אם ברמה מודעת או לא, שאנו מתחילים לפתח כאבים ומחלות…

אז אני ממליצה לכם בחום להתחיל להתהלך יחפים מפעם לפעם על מנת לחזור ולהיזכר בכוחה הנפלא של האדמה וחיבורנו אליה. כאן גם יש לציין כי לאדם יש שני כיווני זרימה של אנרגיה:

הראשון- זו הנכנסת דרך כפות הרגליים מן האדמה ועולה במעלה הגוף לכל אורכו עד לקודקוד הראש – הכתר.כמובן זוהי האנרגיה המטעינה אותנו והיא קשורה לכיוון צמיחה בדיוק כמו עץ.

השני- אנרגיה הנכנסת מן היקום דרך קודקוד הראש, הכתר וזורמת לכל אורך הגוף אל כפות הרגליים והחוצה אל האדמה. זהו הכיוון של הניקיון, ההתנקות בכל הרמות.

אדם מאוזן הוא זה אשר שני הכיוונים פתוחים אצלו במידה שווה.

איך הגענו לכאן…..? אה כן. צמחי מרפא..
אז הנה כדי שתוכלו להתעדכן בתפקידם של צמחי מרפא שאנו משתמשים בהם יום יום. וכדי להכניס עוד מבט של מודעות…

להלן רשימה:

אורגנו – OREGANO
מקובל כסם ממריץ, נגד כאבי שיניים, להקלת שיעול, כאבי פרקים והתנפחויות. למאכל ברוטב פיצות, צלי ומאכלי עגבניות.

בבונג – BABONG
לשתיה בחליטה במצבי מתח, כאבי בטן, צינון ושיעול. ניתן לשימוש בתה כקומפרסים לסובלים מדלקת עניים או להרגעת העור. אפשר לשטוף את השיער בתה מצונן אם רוצים להבהיר אותו.

גרניום לימוני – PELARGONIUM
העלים משמים להכנת תה בטעם לימון. מיעוד לטיפול בצרבת ובחילות, מקל על בעיות נשימה, מגביר ייצור חלב בקרב נשים מניקות, מסייעת במניעת אבנים בכליות, לעידון העור, משתמשים בתה כבמי פה אם יש ריח רע מהפה אפשר לגרגר. מניחים על העניים רטייה לטיפול בדלקת.

גרגר הנחלים – WATERCRESS
טעמו החריף טוב לסלטים. גרגר הנחלים משופע בברזל וביוד, ידוע גם כמגביר חשק מיני.

גת- GAT
העלים הצעירים מיועדים ללעיסה. חומרים נרקוטיים הנמצאים בצמח משפרים את ההרגשה.
ידוע גם כמשפר כוח הגברא.

הדס- MYRTLE
יעיל לדלקות מעיים, עצירות, טיפול בכיב קיבה וקצרת.

זוטה לבנה – THYMELEAVED SAVORY
העלים משמשים להכנת תה, כתוספת למרקים, ניחוח לתאנים מיובשות, ובישום ארונות בגדים. נגד כאבי בטן, לחיטוי פצעים, חיטוי הפה, הקלת הצטננות, נגד שיעול.

זעתר – HAYSSOP/ SYRIAN MARJORAM
כשיש כאב ראש או בטן, שלשול והצטננות אפשר לשתות חליטה מאזוב. את החליטה אפשר לגרגר כשרוצים לחטא את החניכיים והגרון. נגד כאבי אוזניים (מחממים עלים בשמן זית מצננים ומזלפים טיפות אחדות לאוזניים מודלקות). שתיית תה משמשת לחיזוק הלב ולטיפול בהפרעות פנימיות.

טרגון- TARRAGON
עליו משמשים כתבלין לסלטים, מרקים, צלי, מומלץ למאכלי דגים ועגבניות. משתמשים לדיאטות חסרות מלח ולשיפור העיכול.

כוסברה – CORIANDER
מפחיתה כמות סוכר בדם, משפיעה לטובה על עצירות ומשמשת כמשלשל עדין ולניקוי מערכת העיכול. אפשר לחלוט את העלים בתה, לאוכל טרי ולשלבה במגוון בישולים.

לואיזה – LEMOM VERBENA
להכנת תה מעודן בטעם לימון, שימוש בעלים למיצי פרות, סלטים ולפתנים. תה הלואיזה ידוע כמוריד חום, מרגיע, נגד עוויתות, שיפור העיכול והרגעת הקיבה. עוזרת במצבים של נדודי שינה, הצטננות ובחילות.

לבנדר כסוף – LAVENDER
מתן ריח טוב וחיטוי, פרחי לבנדר שהושרו בשמן וחומץ מקנים טעם מיוחד לתבשילים כמו סלטים וצלי. פרחי הלבנדר דוחים עש בארונות הבגדים. שתיית חליטה משכחת כאבים, מסלקת גזים, נגד שיעול, משכך כאבי גרון.

לבנדר משונן – LAVENDER
מתאים בעיקר לגינון, פורח במשך רוב הקיץ ומדיף את ריח הלבנדר למרחקים.

לימונית (עשב הלימון) – LEMONGRASS
שתיית חליטה מועילה במקרים של הצטננות, זיהומים בדרכי הנשימה ודלקות גרון.העלים משמשים להוספת טעם לדגים ורטבים.

מרווה רפואית – SAGE
כתבלין לסלטים מילוי בשר וגבינות.לשתייה בחליטה להורדת חום, להפחתת יתר לחץ דם, כאבי בטן, עצירויות, בזמן כאב גרון לגרגר חליטה מצוננת ואם מצוננים שואפים את האדים. כשיש פצעים או זיהום בפה כדאי לשפשף את העלים בחניכיים או גרגור עלי מרווה.

מרווה מגוונת- PAINTED SAGE
כמו מרווה רפואית- לסלטים למילוי בשר וגבינות.

מרווה אננס – PINEAPPLE SAGE
העלים משמשים למשקאות קרים וחמים.

מיורם – SWEET MARJORAM
כתבלין לסלטים, מאכלי בשר, צלי, גבינות, מילוי עוף, מרקים ורטבים. אצל הקדמונים שימש כסם ממריץ, מחזק עצבים, תרופה לאסטמה, הפרעות בעיכול, ראומטיזם וכאבי שיניים.

מליסה – MELLISA
עלי מליסה משמשים כתחליף ללימון, להכנת משקה דמוי תה וטעם ליינות. משמש לטיפול בהצטננות ולהורדת חום, מקל על כאבים בזמן מחזור אצל נשים, כאבי בטן, מרגיע, להורדת מתח, לטיפול בנדודי שינה, דיכאון והיסטריה.

מנטה – PEPPER MINT
להכנת תה, למשקאות, מנות אחרונות, רטבים, סלטים, בשר כבש וחומץ. תה מנטה משמש להסדרת פעילות המעיים ולהרגעה. אדי מנטה עוזרים לפתיחת דרכי הנשימה.

נענע- MINT
שתיית חליטה או אכילת העלים הטריים מרעננת ותורמת לריח פה נעים, מורידה חום, מקלה הצטננות, כאבי בטן ואנמיה, נחשבת כמעוררת מינית. הסדרת פעולת מעיים, להרגעה ופתיחת דרכי הנשימה.

נענע תפוח – APPLE MINT
נענע זו כשמה כן היא וטעמה תפוח עדין, מתאימה לחליטת תה, תיבול מרקי פירות.


נענע ספרדית – SPANISH MINT
הכנת תה, משקאות קרים, מנות אחרונות, תיבול רטבים וסלטים.

נענע מסולסלת – CRISPA MINT
הכנת תה, משקאות קרים, מנות אחרונות, תיבול רטבים וסלטים.

נענע מגוונת – PINEAPPLE MINT
נענע זו היא בטעם אננס עדין ניתנת לשימוש בהכנת תה, מרקי פירות וממתקים.

נענע קורסיקה – CORSICAN MINT
משמשת להכנת תה בעל גוון מנטה. כמו כן מתאימה למסלעות, ובין אבני דריכה בשביל הגן.

סלרי – CELLERY
העלים משמשים לסלטים, מרקים, מאכלי בשר ודגים. העלים הטריים מקובלים לריפוי רמטיזם, סוכרת, להרגעה וחיטוי פנימי. הפחתת מתחים, הורדת כמות הסוכר בדם ולמניעת זיהומים חיידקיים או פטריות.

סרפד-NETTLE
מסייע ומקל על הסובלים מחוסר ברזל, דלקות בדרכי השתן, מוריד סוכר, מזרים דם, אנמיה, גידולים שפירים, עייפות, נפיחות, נשירה והתקררות.

עירית – CHIVES
טעם בצל עדין מתאים למאכלי גבינות ומיני סלטים. אכילת עלים טריים מונעת תולעים במעיים וזיהומים בדרכי הנשימה.

עלי דפנה – BAY
משמשים לתיבול דגים, בשר, ירקות, מרקים וירקות כבושים למיניהם. המיץ מהעלים משמש לריפוי כאבי אוזניים, כנגד פצעי בגרות, שיתוק וכאבים.

עולש
טיפול באנמיה, חוסר תאבון, דלקות במערכת השתן, מוריד סוכר בדם, ריפוי מחלות כבד וניקוי הדם מזיהומים.

פטל
מומלץ לנשים להקלת לידה, יעיל לאנמיה, לחיזוק הרחם.

פטרוזיליה- PARSLEY
יש בפטרוזיליה חומרים משתנים ולכן היא תורמת להוצאת רעלים מן הכליות, הכבד והדם. היא מנקה בעדינות את מערכת העיכול, נגד דיזנטריה, ומשום שהיא עשירה ביוד ובברזל היא טובה לאנמיה. את העלים אוכלים טריים בסלט ומתבלים בהם מרקים ותבשילים ואפשר גם להכין מזה חליטה.

צתרה – SUMMER SAVORY
בעלים ובגבעולים משתמשים לתיבול מאכלי בשר, סלטים, מרקים, עופות, ביצים, פיצות וכבושים. מומלץ כסם מחזק ומחטא, משפר עיכול, לטיפול בעקיצת דבורים ולהרחקת תולעים.

קורנית – THYME
כתבלין למאכלי בשר, סלטים, פיצות, דגים, מאכלי ביצים. תה קורנית משמש נגד שיעול, הורדת חום, הסדרת פעולת מעיים.

קורנית לימונית – LEMON THYME
לקורנית הלימונית טעם של קורנית אך בגוון לימון לכן לכל התבשילים אשר מוסיפים מיץ לימון ניתן להשתמש בקורנית לימונית.

קורנית קטיפה – VELVET THYME
מיועדת בעיקר לגינון מתאימה למסלעות.

קורנית זהובה – GOLD THYME
קורנית זו היא בעלת גוון לימון בנוסף לטעם הקורנית שבה.

קארי – CURRY
לשימוש במרקים, בשר, סלטים ואורז. יש להוציא את העלים לפני האכילה.

 – ROSEMARY
להכנת תה, מאכלי בשר, מרקים וירקות. חליטת תה טובה לטיפול בשיער (לניקיון, סילוק כינים ומניעת התקרחות) ובעור (להשתמש בחליטה מצוננת בתור מי פנים או להניח כמה עלים באמבט). שתיית חליטה יכולה להרגיע ולעזור במקרה של נדודי שינה או כאבי בטן, ניתן גם להשתמש בתה כחומר משתן. שיכוך כאבי ראש ומיגרנה, לחיזוק השרירים, שינה טובה.

רודה (פיגם מצוי) – RUE
מוסיפים העלים לכבישת זיתים, הכנת חמוצים, לפעמים גם למאכלי בשר. נגד כאבי ראש, נגד עין הרע, תה רודה מרגיע ומרדים.

ריחן – SWEET BASIL
לריחן יש השפעה מרעננת, הוא מפחית רמת סוכר בדם, מקל על שיעול וקשיי עיכול ולהסדרת פעילות כליות. כדי ליהנות מיתרונות אלה , ניתן לחלוט בתה, לאכול טרי בסלט ולשלבם ברטבים ובישולים.

ישנם סוגי ריחן שונים: ריחן אדום למאכלי פיצות ורטבים,
ריחן לימוני: מלך הבישול האיטלקי, לתבשילי עגבניות, פיצות, מרקים.
ריחן קינמון: לטעמו נוסף גוון של קינמון.
 
שיבא – TREE WORMWOOD
חליטת תה מעוררת, מגבירה תיאבון, מעוררת מינית, מפחיתה את רמת הסוכר ולחץ הדם, מקלה על כאבי בטן ומונעת התפתחות של תולעי מעיים.

שבטבט
מסייעת לסובלים מהצטננות נוזלים בגוף, מונע נשירת שיער, לחיזוק ציפורניים בריאות.

שומר-FENNEL
מסייע ומקל על הסובלים מכאבי בטן, נגד עצירות לריפוי מחלות כבד.

שרביטן
נגד אלרגיות (אפדרה), מעורר.

שמיר – DILL
טוב לטיפול בכאבי בטן וגזים, למניעת הקאות, להגברת מיצי קיבה וייצור חלב בקרב נשים מניקות, להורדת רמת הסוכר בדם ונגד חיידקים ופטריות. רענון הנשימה. ניתן לחלוט ולאכול טרי במיני סוגי מזון.

שן הארי
עשיר במינרלים ובויטמינים, ויטמין A, אנטי דלקתי, מטהר דם, טיהור, מסייע ומקל על הסובלים מבעיות כיס מרה וכבד.

טימין– THYME
שתייה חליטה או גרגור מקלים על דלקות גרון, הצטננות, שיעול וזיהומים בדרכי הנשימה, אם יש כאב בטן או כאבים במפרקים, אפשר לחמם כמה עלים בשמן זית לצנן ולעסות את מקום הכאב.

תלתן אדום
מטהר את הגוף, משלשל, מחזק את הזיכרון.

* מידע זה הינו בגדר המלצה – בכל מקרה מומלץ להיוועץ עם רופא.

לבריאות !


Back to top button